Frontex: Májusban újra megnőtt az illegális határátlépések száma

Frontex: Májusban újra megnőtt az illegális határátlépések száma

Szíriai menedékkérők tüntetnek az athéni miniszterelnöki hivatal előtt 2020. május 27-én (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fő európai migrációs útvonalak mentén észlelt illegális határátlépések száma májusban ismét jelentősen megnövekedett, miután az előző hónapokban számuk rekordalacsony volt a koronavírus-járvány miatt – idézte az MTI az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) hétfőn közzétett felmérését.

A statisztikák szerint, idén eddig nagyjából 31 600 határsértés történt, 6 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanekkor. Májusban a határellenőrök összesen 4300 illegális határátlépésről tájékoztattak.

A felmérésből kitűnt továbbá, hogy a kelet-mediterráni lett ismét a legaktívabb migrációs útvonal: májusban 1 250-en próbáltak törvénytelen módon belépni az Európai Unió területére, nyolcszor többen, mint áprilisban. A közép-mediterrán útvonalon érkező illegális bevándorlók aránya a múlt hónapban 40 százalékkal nőtt az áprilishoz képest, a határsértők nagyrészt Bangladesből, Szudánból és Elefántcsontpartól akartak jogtalanul az EU-ba jutni.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.