Grandiózus ünnepség lesz: 6,5 milliárd forintot költene a kormány augusztus 20. megünneplésére

Grandiózus ünnepség lesz: 6,5 milliárd forintot költene a kormány augusztus 20. megünneplésére

Magyarország nemzeti lobogója a Parlament előtti Kossuth téren tartott Szent István-napi ünnepségen 2019. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nettó 6 milliárd 575 millió forintba kerülhetnek az augusztus 20. alkalmából szervezett rendezvények, és ebben a tűzijáték ára még bent sincs – írja a 24.hu. Ez utóbbi látványosság szervezésére kiírt közbeszerzési eljárás jelenleg még az ajánlattételi szakasznál tart.

A lap az összeget a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH), valamint a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Zrt. által kötött szerződés szövegéből olvasta ki. Mint írják, a keret értékének 70 százalékát, tehát nettó 4,6 milliárd forintot az NKH köteles kimeríteni, a fennmaradó rész opciós.

A dokumentumból nem derül ki, hogy pontosan hol és milyen rendezvényeket szerveznek. Arra azonban emlékeztet a portál, hogy a kormány idén háromnapos Szent István-fesztivált tervez az államalapítás évfordulójának megünneplésére.  

A rendezvények grandiózusságát a Magyar Hírlap értesülése szerint az indokolja, hogy – ha a járványügyi helyzet igazolja a várakozásokat – az akár a koronavírus utáni újrakezdést is szimbolizálhatja Magyarország számára.

A munkákat az állami tulajdonú Antenna Hungária Zrt. végzi, részeként annak a 30 milliárd forintos rendezvényszervezési keretmegállapodásnak, melyet a Rogán Antal tárcája alatt működő kommunikációs hivataltól nyert el a műsorszóró tavaly nyáron. Alvállalkozónak a kormányközeli kommunikációs szakember, Balásy Gyula cégeit, a New Land Media Kft.-t és a Lounge Design Kft.-t hívták meg, illetve a Fidesz-kedvenc őrző-védőjeként ismert Valtont.

A 24.hu arra is emlékeztet: ha kihasználják a szerződés teljes keretösszegét, akkor az állam több pénzt ad a háromnapos ünnepségre, mint amennyi pénzt – hatmilliárd forintot – kért a kormánytól a főváros a Lánchíd felújítására.