Igor Matovič: „Én sosem kértem bocsánatot a magyaroktól Trianon miatt”

Igor Matovič: „Én sosem kértem bocsánatot a magyaroktól Trianon miatt”

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Igor Matovic szlovák kormányfő a Karmelita kolostorban tartott sajtótájékoztatójukon 2020. június 12-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Exkluzív interjút készített a válaszonline.hu Igor Matovič szlovák miniszterelnökkel az államfő múlt pénteki budapesti látogatása során. A márciusban beiktatott miniszterelnök – akinek a sajtóhoz való viszonyát jellemzi, hogy az interjút még jóváhagyatni sem kellett – többnyire a kényes témákat sem kerülte.

„Én sosem kértem bocsánatot a magyaroktól Trianon miatt. Trianonnal kapcsolatban amiatt kértem bocsánatot, hogy ha a szlovákiai magyarok bármilyen esetben nem érezték magukat egyenrangúnak vagy hátrányosan érintette őket az, hogy a magyar volt az anyanyelvük” – mondta Matovič arra reagálva, hogy Orbán Viktor úgy nyilatkozott a pénteki rádióinterjújában, őt nem érdekli a szlovák kollégája bocsánatkérése, hanem a jelenlegi tetteire figyel.

„A magyarjaink az Orbán TV-t nézik, mert nincs alternatívájuk. Mutassuk meg nagyságunkat, és drámaian megnő a lojalitásuk, emellett Orbánnak már nem lesz lehetősége kimosni a magyarjaink agyát” – idézte fel a válaszonline a miniszterelnök szavait. Matovič azt mondta „kicsit ellenségesnek tartotta, hogy Szlovákia területén Budapest magyar állampolgárságot osztott”.  Mint mondta: „azért nem értettem egyet, mert tudtam, hogy ez drámaian megnövelné a magyargyűlölő Ján Slota támogatottságát. Azzal, hogy vettem a bátorságot az állampolgárság-osztás megakadályozásához, Slota és Szlovák Nemzeti Pártja (SNS) nem tudta kijátszani a magyar-kártyát, és sikerült kirekeszteni a szlovák politikából azt az idiótát.”

Matovič a magyar miniszterelnökről is beszélt: „annak köszönhetően, hogy megismerkedtem Orbán Viktorral, kiderült, hogy hamis a média alapján róla alkotott képem.”

Ugyanakkor megígérte, hogy a kettős állampolgárságot tiltó 2010-es Fico-féle ellentörvény nem marad a jelenlegi formájában, ez a kormányprogramjában is szerepelt: engedélyezik a kettős állampolgárságot, amennyiben az illetőnek „valós kötődése van ahhoz az országhoz, amelyben él”. „Ez az európai sztenderd, ebbe az irányba kell haladnunk” – tette hozzá.

„Sem a Beneš-dekrétumokkal, sem az MKP-memorandum többi pontjával kapcsolatban nem kívánok nyilatkozni” – ismételte el kétszer is Matovič, kikerülve a  választ, de azt leszögezte, hogy „a kollektív bűnösség bármilyen elvének alkalmazása nem lesz egy európai ország jogrendjének sem alapja és része”. Személyes álláspontját a következőképpen fogalmazta meg: „az ember a rossz cselekedeteiért csakis magánszemélyként felel; egy adott személy tetteiért nem felelhet egy egész közösség, akiknek ehhez semmi közük.”