Kásler Miklós „tolmácsként” alkalmazta a volt kémfőnököt

Kásler Miklós „tolmácsként” alkalmazta a volt kémfőnököt

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatót tart az egészségügyi dolgozók 500 ezer forintos juttatásáról az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. június 5-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb Facebook-videóban, a már-már hagyománnyá váló Miniszteri percek ötödik részében próbálja elmagyarázni Kásler Miklós, hogy miért volt szükség Balajti Lászlónak, az Alkotmányvédelmi Hivatal korábbi vezetőjének tanácsadói alkalmazására az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi). (Balajti 2009-től a Nemzetbiztonsági Hivatalt, majd az Orbán-kormány idején az Alkotmányvédelmi Hivatalt vezette, ahonnan 2011 decemberében távozott.)

https://www.facebook.com/kaslermiklostamogatoi/videos/599753050962734/

Mint arról lapunk is beszámolt, egy, a kormany.hu-ra feltöltött táblázatból derült ki, hogy Balajti havi 1,2 millióért ad tanácsokat az Emminek, „Szakértői tevékenység a koronavírus elleni küzdelemmel kapcsolatos biztonsági és adminisztratív kérdésekben” címen.

Az AH volt vezetőjének megbízása 2020. április 13-tól érvényes és nem ért véget a járvány lecsengésével: egészen 2020. november 30-áig szól.

A nyolc éve nyugdíjas Balajti László úgy írta le a hvg.hu-nak – logikailag egyébként az operatív törzs által is elvégezhető munkáját –, hogy „amikor egy törzsnél megjelenik egy feladat, összeszámolni például, hogy miből mennyi kell, ezeket végeztük. Az egész működési mechanizmust kellett átfordítani egymás nyelvére”.

Ezt a nyelvi analógiát vitte tovább Kásler, aki azt mondta: „Létrejött az operatív törzs január 31-én, amelyben nagyon sokan vettünk részt. Rendvédelmi szervek, közigazgatási szervek, egészségügy és sokan mások. Más nyelveket beszélünk, a zsargon átszűrődik az adminisztráció munkájába, és kellett egy tolmács. Egy olyan ember, aki érti a különböző nyelvezeteket és összhangot tud teremteni nemcsak nyelvi szinten, hanem a metódusokat tekintve is.”

Mint hozzátette, „Balajti altábornagy úr kiváló szakember, nem mint kémfőnök került a munkatársaim közé, hanem a szakmai ismereteit és tudását kértem, hogy bocsássa rendelkezésünkre”.

A miniszter véleményét kikérték az MSZP álmentős videója ügyében is, amelyről azt mondta: „Rendkívül szomorú vagyok, rengeteg emberi fájdalommal, szenvedéssel és elmúlással találkoztam az életem során. Én mindig rendkívüli módon tiszteltem a beteget, általában „az embert", de a beteg embert különösen.” Az onkológiai intézetben is a legfőbb szempont az volt, hogy „mindig a betegnek van igaza, mert ő volt a beteg”.

Épp ezért nem tudja elfogadni, ha ezzel a fájdalommal, szorongással visszaélnek, és politikai, anyagi vagy bármilyen egyéb célra használják fel. Amikor ezt látja markánsabban, mint a mostani videófilmben, „az rendkívül szomorú” –  tette hozzá, ugyanakkor megerősítette, hogy feljelentést tettek az MSZP-s videó miatt. „Meg kell ugyanis ezt állítani!” – mondta Kásler.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.