Több napig tartó ünnepséget tervez a kormány augusztus 20-a alkalmából

Több napig tartó ünnepséget tervez a kormány augusztus 20-a alkalmából

Tûzijáték a Duna felett Budapesten (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az augusztus 20-i tűzijáték és az ahhoz kapcsolódó események kapcsán is vita alakult ki Karácsony Gergely és a kormány között. A fókuszban a Lánchíd és a rendezvény ára.

A főpolgármester napközben a Facebookon írt arról, hogy a kormány augusztus 15. és 20. között a fél várost le akarja foglalni saját céljaira. Mint írta, tényleg a fél várost, az Alkotmány utcától a Vörösmarty térig, 60 elemű listát kapott erről a Fővárosi Önkormányzat, benne a Lánchíddal.

– Akinek valóban fontos a Lánchíd, az a felújítás előtt már nem szervez se rajta, se a közelében tűzijátékot – szögezte le. Karácsony Gergely azt is hozzátette, hogy nekik fontos a Lánchíd, ezért határozottan ellenzik, hogy a hídon és annak környékén bárki bármilyen pirotechnikai eszközt használjanak. – Ezt világossá tesszük a látványpolitikai szervezőinek is, azon leszünk, hogy ezt megakadályozzuk – közölte.

Megemlítette azt is, hogy a Lánchíd felújítására a kormány 6 milliárd forintot tervez, míg az augusztus 20-i parádéra 6,5 milliárdot és ebben a tűzijáték költsége nincs benne.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ kora esti közleményében már figyelmen kívül hagyta a Lánchíd állapotára vonatkozó aggodalmakat. Annyit írtak, hogy a belföldi turizmus élénkítése céljából a kormány többnapos Szent István-napi ünnepségsorozattal készül. Az ünnepségsorozat keretein belül például gasztrofesztivál, szabadtéri koncertek, Szent István napi felvonulás, vízparti koncertek, családi programok várják majd a Budapestre érkezőket.

– A cél az, hogy megünnepeljük Magyarország születésnapját, miközben az ágazatban dolgozók segítséget is kapnak, hiszen a koronavírus járvány a turizmusban dolgozókat sújtotta a leginkább – közölték.

A kormány a Lánchídra csak annyiban tért ki, hogy a felújítására szánt összeg – amit még Tarlós Istvánnak ígértek meg – rendelkezésre áll, a „Karácsony Gergely által vezetett Fővárosi Önkormányzat azonban a mai napig még csak kísérletet sem tett arra, hogy ezt az összeget lehívja, sőt a Lánchíd felújítására vonatkozó tender kiírására sem került még sor”. Még azt is hozzátették, hogy „veszélyes és drasztikusan drágítja a munkát”, hogy a főváros „8 hónapja halogatja a híd felújítását”.