Operatív törzs: változás várható a vásárlási idősávoknál, de akár a maszkviselésnél is

Operatív törzs: változás várható a vásárlási idősávoknál, de akár a maszkviselésnél is

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn egy újabb beteg esetében mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4077 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, és elhunyt két idős, krónikus beteg. 255 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 17-en vannak lélegeztetőgépen – közölték a hivatalos oldalon kedd reggel.

Kiss Róber rendőr alezredes az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a parlament várhatóan megszavazza a veszélyhelyzet megszüntetését (amit a sajtótájékoztatóval egy időben meg is tett), ami a sikeres védekezést bizonyítja. A veszélyhelyzet megszűnésével az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozók, valamint a kormánytisztviselők utazási korlátozásának feloldása és a mozik, színházak látogatásának engedélyezése is várható – tette hozzá.

A járvány azonban nem ért véget, a járványügyi készenlétet továbbra is fenn kell tartani – hangsúlyozta Kiss Róbert, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy hétfőn megalakult az operatív törzs keretein belül működő járványügyi bevetési egység.

Müller Cecília úgy fogalmazott: a járvány „rendkívül kedvezően alakult Magyarországon, ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk egy pillanatra sem, hogy a pandémia zajlik a világban, számos országban még jelentősen emelkedik a fertőzöttek” és a halottak száma, „ezért a járványügyi készültséget, éberséget változatlanul fenn kell tartanunk”; nem lehet tudni, hogyan alakul a környező országok és az egész világ járványügyi helyzete, és a vírus még Magyarországon is jelen van.

A gyerekek nyári elhelyezéséről azt mondta, amennyiben a nagyszülőnek nincs olyan betegsége, ami miatt a különösen magas kockázatúak csoportjába tartozna, és a gyermek egészséges, vigyázhatnak a nagyszülők a gyermekekre.

A tiszti főorvos azt kérte, aki úgy dönt, hogy külföldre utazik, mindenképpen alaposan tájékozódjon az adott országra érvényes szabályokról a külügyi tárca vagy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) honlapján, és kössön biztosítást.

Müller Cecília elárulta, az idősek délelőtti vásárlási sávjáról és a tömegközlekesi eszközökön kötelező maszkokról a kormány fog dönteni, de a tiszti főorvos szerint „itt is várható változás”.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője rendkívüli közleménnyel szakította félbe a tájékoztató hagyományos menetét. – Egy nőt a rendőrök gyanúsítottként hallgattak ki a mai napon, házkutatást tartottak az otthonában, adathordozókat foglaltak le. A nő szabadlábon védekezik – mondta az „álmentős videóval” kapcsolatban a szóvívő.