MÁV: Havi 400-500 millióba került a vírus elleni védekezés

MÁV: Havi 400-500 millióba került a vírus elleni védekezés

Két Intercity-szerelvény a budapesti Nyugati-pályaudvaron (Fotó: Metrophil/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szigorú intézkedéseknek köszönhetően megakadályozták, hogy a MÁV-nál dolgozók tömegesen fertőződjenek meg: mindössze négy igazolt koronavírus megbetegedés volt a 38 ezer munkavállalóval rendelkező MÁV-csoportnál a teljes járványidőszak alatt – nyilatkozta a a növekedés.hu-nak Homolya Róbert, az állami vasúttársaság elnök-vezérigazgatója.

Ugyanakkor a járvány hatására márciusban a nemzetközi forgalom szinte teljesen megszűnt, 99 százalékkal csökkent Európa-szerte. A járvány csúcsidőszakában csak néhány bécsi járat maradt meg, belföldön pedig a távolsági közlekedés 90 százalékkal esett vissza. A budapesti elővárosi járatoknál, amelyek minden második utast adják a vasúttársaságnál, 80 százalékos volt az utasszám-csökkenés – mondta Homolya.

Amióta a járványügyi szabályok fellazultak, látványosan nő az utasok száma, így az elővárosi járatokon van, ahol már 50 százalékos a kihasználtság. Arról is beszélt, hogy a bérlet- és jegyár-bevételek óriási léptékben, havi több milliárd forinttal estek vissza, miközben a védekezés költségei körülbelül havi 400-500 millió forintos plusz terhet jelentettek a vállalatnak. „A helyzet szerencsére most már javul, megindult a visszarendeződés” – tette hozzá.  

A MÁV új menetrendjéről, és a jelentős vasúti járatritkításról nem esik szó az interjúban, noha szakmai szervezetek és az érintett települések polgármesterei is össztűz alá vették az érintett mellékvonalak felszámolását.