Vége a veszélyhelyzetnek: Megszűnik az idősek vásárlási idősávja

Vége a veszélyhelyzetnek: Megszűnik az idősek vásárlási idősávja

A nyugdíjasok csak korlátozott időszakban vásárolhatnak (Fotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerda késő este megjelent a Magyar Közlönyben a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény, valamint a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabály.

Kedden megszavazta a parlament a veszélyhelyzet visszavonásáról és az átmeneti időszak szabályairól szóló két törvénytervezetet. Szerda délután pedig Áder János köztársasági elnök aláírta a veszélyhelyzet visszavonásáról és az átmeneti időszak szabályairól szóló két törvényt, és el is rendelte ezek kihirdetését. 

A kormány a most megjelent rendeletek szerint a március 11-én elrendelt veszélyhelyzetet visszavonta. Ugyanakkor az egészségügyi válsághelyzet elrendelésével járványügyi készültséget vezetett be 2020. december 18-ig. A rendelet szerint háromhavonta felülvizsgálják, szükség van-e még a járványügyi készültség fenntartására.

A kormány a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló törvény kihirdetésével ugyanis lehetőséget kap arra, hogy az országos tiszti főorvos javaslatára, a miniszter előterjesztése alapján egészségügyi válsághelyzetet rendeljen el, amely járványügyi készültségnek minősül. Ennek idején a betegek ellátása az egészségügyi válsághelyzeti ellátás keretében történik. Az egészségügyi válsághelyzet legfeljebb hat hónapig tarthat, kivéve ha a kormány annak hatályát meghosszabbítja.

Csütörtök reggel Orbán Viktor is megjegyzést fűzött a veszélyhelyzet végéhez közösségi oldalán. Mint írja: „A veszélyhelyzetnek vége, de a munka nem áll meg. Újraindítjuk a gazdaságot, megvédjük a magyar munkahelyeket és újakat teremtünk. Egyetlen magyar sincs egyedül!”

Noha korábban szó esett arról, hogy változhatnak a maszkviselés szabályai, a Magyar Közlönyben leírtak szerint minden marad a régiben: a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön ezt követően is kötelező lesz valamilyen módon eltakarni a szájat és orrot, illetve a vendéglátóhelyeken dolgozóknak is maszkot kell hordani. A hat éven aluli gyermekekre ez a kötelezettség továbbra sem vonatkozik.

Az Origo hírportál szerda este megszellőztette, a kormány aznapi ülésén már döntött arról, hogy eltörli az idősek vásárlási idősávját. Az MTI pedig úgy értelmezi a szerda késő este megjelent rendeletet, hogy mivel nincs benne a 65 évesnél idősebbek számára fenntartott, 9-12 óra közötti idősáv, így az minden bizonnyal megszűnt csütörtöktől.

Ennek értelmében ezentúl 9 és 12 óra között már nem csak a 65 év felettiek vásárolhatnak majd az élelmiszerüzletetekben, drogériákban, piacokon és gyógyszertárakban.

A vásárlási idősáv fenntartása ellen egyre többen tiltakoztak, még a Magyar Nemzet is arról írt, hogy a helyzet egyre több feszültséget okoz.

A döntés részleteiről várhatóan a csütörtök délelőtti Kormányinfón tájékoztatnak majd.