Virológus: Nem biztos, hogy jó ötlet most Horvátországba menni

Virológus: Nem biztos, hogy jó ötlet most Horvátországba menni

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkongatta a vészharangot az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa: elmondása szerint a koronavírus szezonális jellegű volt eddig, és a görbékből az látszódik, hogy az őszi csúcs sokkal súlyosabb. Egyelőre nem lehet megjósolni hogyan, de vissza fog térni a járvány.

Úgy látja, a veszély továbbra sem szűnt meg attól, hogy nem történt akkora baj, mint amiről az elején beszéltek, és most pánikkeltésnek minősítik az emberek a védekezést.

Kemenesi elmondta, egy járványhelyzetben a kommunikáció nagyon fontos, ám a járvány elleni védekezés tudományos megalapozottsága nem ültetődött át a társadalomba. Ezért hangsúlyosan azt kérte, hogy az emberek higgyék el a szakértőnek, komoly probléma lehet még a jövőben a vírus.

Ugyanakkor elismerte, hogy sok még a nyitott kérdés, láthatunk egymásnak ellentmondó szakvéleményeket, viszont hangsúlyozta, hogy a tudomány egy lassú folyamat, meg kell ismerni minden tényezőt alaposan a döntéshozatalhoz.

A vírus még most is itt van, még ha a járvány nem is – mondta a Kemenesi, majd visszaemlékezett arra, amikor a kórokozó még csak Kínában volt jelen, és akkor ő és más szakértő társai is azt mondták, hogy ott van ebben a potenciál, hogy vagy Kínában marad, vagy a globális kereskedelem és utazás miatt világszerte gócpontok jelennek meg. Végül is ez utóbbi forgatókönyv valósult meg, a vírus jelenleg mindenhol ott van a humán populációban.

Ha a tudományosan megalapozott tényeknél maradunk, akkor el lehet mondani, hogy minden koronavírus szezonális jellegű volt eddig, és ha egymás mellé tesszük a görbéket, akkor az látszik belőle, hogy az őszi csúcs sokkal súlyosabb. Kemenesi szerint ezért int a WHO is arra, hogy bár nem lehet egzakt módon megjósolni hogyan, de vissza fog térni a járvány.

A szakember arról is szólt, hogy sok múlik az emberek egyéni felelősségén. Elképzelhetőnek tartja, hogy utazások lobbantják be újra a járványt. Ezért virológusként azt mondja, nem biztos, hogy jó ötlet most Horvátországba menni, hiszen az utazás is életben tartja a vírust.

Hogy a járvány esetleges visszatérésekor milyen járványügyi védekezésre van szükség, arról a hatóságnak kell döntenie, de a maszkhordás, a kézmosás és a távolságtartás az, amit az egyén is meg tud tenni, és tudományosan bizonyított, hogy hatékony védekezési módszer.

Az őszre várható oltóanyag kapcsán elmondta, hogy több fázisról lehet beszélni a vakcina-fejlesztéseknél: az amerikai kormányzat most egy gyorsított eljárást támogat, már azelőtt elkezdik a tömeggyártást, hogy tudnák, mennyire lesz hatékony az őszi oltás. A biztonsági fázisokon már túl van a vakcina, de azt nem lehet tudni, hogy meddig hat az oltás.

Kemenesi az oltás kötelezővé tétele kapcsán elmondta, hogy amikor a társadalom egészsége forog kockán, akkor lehetséges, hogy kötelezővé kell tenni.