Az asszonynak mégis hol a helye?

Az asszonynak mégis hol a helye?

Karafiáth Orsolya, Jaksity Kata és Szabó T. Anna (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csupán annyi történt, hogy a szerkesztőségünkben leültem három varázslatosan tehetséges és gyönyörű magyar nővel kávézni és beszélgetni egy jót a sérelmeinkről, a sikereinkről, kudarcainkról, a normális közélethez fűződő vágyainkról, a nagymamáktól és egy nőmozgalom jeles képviselőjétől tanult harcmodorokról.

– Az egyetemi lapunkat, a Sárkányfűt egy főleg fiúkból álló kör alapította, egyedüli lányként vettem részt benne. (...) Amikor fiúvá avattak a szerkesztőségben, azt is természetesnek vettem. Elvégre ugyanazt csináltam, mint ők, ugyanazok voltak a céljaink is. Utólag úgy látom, azt kellett volna mondanom, hogy „ne avassatok engem fiúvá, hanem fogadjatok el engem annak, ami vagyok” – így emlékezett Karafiáth Orsolya arra, érte-e hátrány azért, mert nőnek született.

(...)

Jaksity Kata pedig még ugyanezen téma kapcsán arról beszélt, mindenbe nagy munkát fektet, ennek ellenére azt tapasztalja, csak ránézésből, felszínesen ítélik meg, hogy: „Jaj, milyen kis csini, biztos csak az érdekli, hogy milyen színű rúzst rakjon föl.” – Az egyik filmemet – éppen az ugandai szexrabszolga-lányok életéről készített munkámat – meghívták a cambridge-i egyetemre. Itthon semmilyen elismerést nem érdemelt az a munka. Inkább hálás lehetettem, hogy leadták – mesélte.

(...)

Szabó T. Anna pedig nagymamája tanácsát is felidézte: „Éhes férfival ne vitatkozz!” – Továbbgondoltam azóta: vajon hataloméhes férfival lehet-e vitázni? Úgy látszik, nem érdemes, mert nem látja be, hogy nincs igaza. A mohóság, a hatalomvágy és az ezekből következő kérlelhetetlenség a dominanciára törekvő, vélt igazukból egy lépést sem engedő férfiakra jellemző leginkább. Ha nem lehet a hataloméhes férfival vitatkozni, akkor mit tudunk tenni? Nekünk is nagyon szilárdan kell állni a lábunkon.

(...)

Érte-e őket bármikor hátrányos megkülönböztetés azért, mert nőnek születtek? Mi a véleményük azokról az utóbbi években politikusok részéről sokszor elhangzó nyilatkozatokról, amelyek szerint a nők legfontosabb feladata, hogy minél több gyermeket hozzanak a világra? Miért van ilyen kevés nő a parlamentben? Mit lehet tenni bántalmazottként egy kapcsolatban? Társadalmi elvárás, hogy a nők szüljenek, de hogyan lehet mindennek megfelelni munka mellett?

A válaszokat és a terjedelmes, egymás szavait továbbfűző interjút elolvashatja a Magyar Hang június 19-én megjelent 2020/25. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 25. számban? Itt megnézheti!