Orbán Viktor: Végre lehet élni, de a vírus visszatérhet

Orbán Viktor: Végre lehet élni, de a vírus visszatérhet

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. december 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar egészségügyi rendszer jobban teljesített a járvány kezelésében, mint a nyugati egészségügyi rendszer; a sikeres magyarországi védekezés több tízezer ember életét mentette meg, ami nagy teljesítmény – mondta Orbán Viktor a szokásos pénteki rádióinterjúban. A 24.hu által is idézett kormányfő többek között a koronavírus-járvány esetleges második hullámáról beszélt. Mint mondta: „A siker előfeltétele a fegyelmezettség és az összefogás volt. Ha jön második hullám, ugyanezeket vegyük elő.” A miniszterelnök szerint fontos figyelmeztetés, hogy a szlovénok most rákényszerülnek arra, hogy 3 országból való beutazást újra korlátozzák, észnél kell tehát lenni. „Végre lehet élni, de a vírus visszatérhet, és akkor ne habozzunk meghozni a szükséges lépéseket.” Erre ő készen áll.

Orbán Viktor az Európai Bíróság csütörtöki civil szervezetekről szóló magyarországi szabályozással kapcsolatos ítéletéről is beszélt. Ahogy arról lapunk is beszámolt, a luxemburgi döntés szerint a magyar jogszabály sérti az uniós jogot, mert a nyilvántartási, bejelentési és közzétételi kötelezettség a bizonyos összeghatárt meghaladó mértékű külföldi támogatás esetében, megkülönböztető és indokolatlan korlátozáshoz vezet. „Aki a politikai életben részt vesz, ezekre a szervezetekre egyforma erejű átláthatósági szabályoknak kell megfelelniük. Külföldre érkezett, politikai célból küldött forintról minden magyar ember tudni fog. Aki nem rest külföldről pénzt elfogadni, az ne legyen rest ezt elmondani, világossá tenni” – közölte az üggyel kapcsolatban a miniszterelnök.

A beszélgetésben szó esett az esetleges uniós gazdasági segítségről is – azaz, szükség lesz-e Magyarországnak erre. „Több helyen 10 százaléknál is nagyobb gazdasági visszaesés lesz, és az államadósság a GDP 110-160 százalékára hízik több országban. Ez gond, mert bár most olcsó a pénz, alacsony kamattal lehet hitelt felvenni, de ez nem lesz mindig így” – mondta Orbán Viktor.

Az ezzel kapcsolatban felvetett közös európai hitel lehetőségéről szólva a kormányfő elmondta: „Aligha tudjuk elkerülni, hogy Magyarország is hozzájáruljon a közös hitelfelvételhez.” Orbán szerint veszély és lehetőség is egyben a hitel. A nagy kérdés, hogy mire költsük el a pénzt, ezt Orbán már tudja, vannak ötletei, például a magyar vízhálózati rendszert fel kell újítani, az egyetemet fel kell tőkésíteni, a villamosáram-hálózati rendszert is fejleszteni kell.

A rádióinterjúban szóba került a budapesti Lánchíd felújításának kérdése is. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor arról beszélt: vannak dolgok, amelyek meghaladják a mi értelmünket. „Ebben nem rossz szándékot látok, hanem szerencsétlenkedést” – mondta a kormányfő, hozzátéve: kell találni jó gyakorlati szakembert. A miniszterelnök ugyanakkor szánalmasnak tartja, hogy a fővárosi vezetés mindig pénzhiányra hivatkozik. „Most tervezzük az állami költségvetést, látom, hogy 180 milliárd forint van Budapest számláján, tele vannak pénzzel” – mondta, megjegyezve, hogy egyetlen dolgot tehetünk, mivel már megvoltak a választások: szurkolunk a fővárási vezetésnek.