Index: veszélyben a szerkesztőség

Index: veszélyben a szerkesztőség

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy szerkesztőségi cikket adott ki vasárnap kora este az Index főszerkesztője – miután a két éve elindított „szabadság barométere” a saját értékelésük szerint a veszélyes zónába került. Dull Szabolcs arról tájékoztatott, hogy kívülről olyan befolyás érte őket, amelynek vége a szerkesztőség megszűnése lehet.

– Nem vagyunk biztosak abban, hogy sokáig tudunk ilyen lapot csinálni, és mivel hiszünk a nyilvánosságban, úgy gondoljuk, hogy erről önöknek, nektek, olvasóinknak is tudni kell. A következő napokban eldől az Index sorsa. Beszámolunk a fejleményekről itt, az Indexen és a Facebookon, ameddig tudunk. Ameddig lehet – olvasható az írásban, amelyet a szerkesztőség munkatársainak nagy többsége is aláírt.

Az események hátteréről előbb a 24.hu, majd a 444 is beszámolt. „A folyamat (…) néhány hete indult el, amikor a lap életében tanácsadóként feltűnt Gerényi Gábor. Gerényi nagymúltú lapmenedzserként ismert az online piacon, jelen volt az Index alapítása környékén is, aztán olyan zajos sikerek tapadtak a nevéhez, mint a Legyél Te Magyarország NetMiniszterelnöke! elnevezésű online szakmai kampányverseny, a mandiner.hu vagy újabban az azonnali.hu” – írta a 444.

– Gerényi feltűnése azért is volt baljós jel, mert ő ismerten annak a Vaszily Miklósnak a barátja, aki a néhány hónapja vette át az Index hirdetéseit és üzleti ügyeit kezelő Indamedia-cégcsoport vezetését. Vaszily Miklós pedig Mészáros Lőrinc elsőszámú médiaembere, aki az MTVA-t, majd Echo TV-t igazgatta sokáig, korábban kulcsszerepet játszott az Origo átfazonírozása során is, és jelenleg is vezeti a TV2 igazgatóságát. Gerényi csütörtökön ismertetett egy koncepciót az Index.hu igazgatósági ülésen. A koncepció lényege az, hogy a válság miatt keletkezett bevételi kiesések kompenzálása érdekében ki kell szervezni az egyes rovatokat a szerkesztőségből külső cégekbe – ismertette a 444.

Ahogy a hírportál megjegyzi: „A koncepció alapján az Index gyakorlatilag egy címlapszerkesztő maradna, amely beszállítóktól rendel médiatartalmakat. Nem meglepő, hogy a szerkesztőséget vezető Dull Szabolcs oldaláról az elképzelés heves ellenkezést váltott ki, hiszen ez a szerkesztőség önállóságának felszámolásával volna egyenlő. Olyat legalábbis nem látott még a magyar sajtó, hogy a főszerkesztő a Sportrovat Bt.-től vagy a Kultúrarovat Kft.-től rendel külön anyagokat.”

FRISS: Közben a Media1-nek sikerült elérnie az Index.hu Zrt.-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) kuratóriumi elnökét, Bodolai Lászlót, aki azt mondta, szerinte a konkurens 24.hu alaptalanul okozott riadalmat az Indexnél, de valójában nincs ok a pánikra. Ezért most rögtön tájékoztatni fog mindenkit a valós helyzetről.