Most jó lenni katonának? Ezrével jelentkeznek a hadseregbe a munkanélküli magyar fiatalok

Most jó lenni katonának? Ezrével jelentkeznek a hadseregbe a munkanélküli magyar fiatalok

Katonák érkeznek a Bács-Kiskun megyei madarasi határvédelmi bázisra 2020. január 5-én. (Fotó: MTI/Molnár Edvárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megduplázódott a katonai szolgálatra jelentkezők száma Magyarországon a Covid-19 gazdasági hatásai miatt – írja a Euronews, amelyet a Portfolio idéz

A statisztikákat Durgó Tamás őrnagy osztotta meg az AFP hírügynökséggel, a Honvédelmi Minisztérium adataiból pedig kiderül, hogy csak a múlt héten 2500-an adták be jelentkezésüket a Honvédség toborzóirodáiban.

A jelentkezők száma elsősorban azért ugrott meg, mert a Honvédség foglalkoztatást ajánl annak a rengeteg embernek, aki a Covid-krízis ideje alatt elvesztette a munkáját. Áprilisban a KSH adatai szerint 4,1 százalékra ugrott a munkanélküliség.

A katonai szolgálatra jelentkezőknek bruttó havi 161 ezer forint illetmény jár, ezen felül étkezési, egészségügyi és ruházati ellátásban és utazási költségtérítésben is részesülnek. A fél éves kiképzés elteltével az önkéntes tartalékosok minden kötelezettség nélkül visszatérhetnek a polgári életbe, de dönthetnek úgy is, hogy folytatják karrierjüket, mint szerződéses katona.

Mint korábban megírtuk, a kormány a gazdaságvédelmi keretből idén mintegy 3, jövőre 2 milliárd forintot csoportosít át az úgynevezett speciális önkéntes egység fenntartására, amely azoknak szól, akik a koronavírus-járvány idején vesztették el a munkájukat. A hivatalos statisztikákból még nem látszik pontosan, hogy a válság hatására mely ágazatokból mennyi embert bocsátottak el, de a G7.hu szerint a turizmusból és a vendéglátásból tízezreket küldtek el az elmúlt hónapokban, és közülük sokan nem bíznak abban, hogy rövid távon újra ezen a területen tudnának elhelyezkedni.

A portál úgy tudja az adóhatósághoz leadott létszámadatok alapján, hogy a húsz legnagyobb szállodaipari vállalat alkalmazottainak száma áprilisban átlagosan hét százalékkal volt alacsonyabb, mint februárban. A vendéglátásban ez a szám kissé magasabb, de ehhez nagyban hozzájárul, hogy a viszonylag sok embert foglalkoztató közétkeztetési cégeknél esetenként a munkatársak 25-30 százalékát is elküldték. Konkrét példákat is felhoz: a budapesti Gerbeaud gárdája a felére apadt, alkalmazottai közel negyedétől megvált a Frei Café, és a hoteleknél is előfordult már ebben a két hónapban is 15-20 százalékos leépítés.

Frissítés:

A Népszava a Honvédelmi Minisztériumtól kikérte, mennyien jelentkeztek, hogy alakult a program. Ezek az adatok némileg ellentmondanak a Euronews-ban megjelent számoknak. Eszerint közel négyezer álláskeresőt vár a honvédség első körben a programban, és június közepéig-végéig összesen hatszázan jelentkeztek. A minisztérium a lapnak elmondta, az összes helyszínen folyamatban vannak az érdeklődők szűrése. 

„A honvédség szempontjából mindenképpen megtérülő lehet a program: aki végig csinálja a kiképzést, arra utána akkor is tartalékosként lehet számítani, ha végül valahol állást kap és távozik a honvédségből. Másfelől elképzelhető, hogy a résztvevők egy része – köztük a versenypiacról kiesett, ám valamilyen képzettséggel rendelkezők – végül a katonaságnál maradnak, ami szintén nem lenne ellenére az évek óta munkaerőhiánnyal küzdő honvédségnek” – írta a lap.