A kormánynak nem pénzügyi kérdés a Lánchíd felújítása

A kormánynak nem pénzügyi kérdés a Lánchíd felújítása

A Lánchíd (Fotó: Pixabay/Nagy Gyöngyi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Lánchíd felújítása nem egy, vagy nem elsődlegesen egy pénzügyi kérdés – mondta Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfő este.

Arra a kérdésre, hogy ha a kormányzat szerint nem pénzügyi kérdés, miért nem adnak több pénzt a fővárosnak, azt válaszolta, hogy "eddig el sem tudunk jutni, mert senki sem tudja, hogy egyáltalán mennyibe kerül a felújítás". Mi azt várjuk a fővárostól, hogy végre kiírja a pályázatot, hogy lássunk tisztán - tette hozzá.

Farkas elmondta a napokban a kormányzat által ismételgetett adatot, hogy a fővárosnak 180 milliárd forintnyi államkötvénye van, abból is finanszírozhatná a felújítást. Arra a közbevetésre, hogy ez igaz, de Budapestnek közben 120 milliárd forint adóssága van, így reagált: "ez sem így van, mert 110 milliárd forint adósság van. (..) Budapest messze nincs olyan rossz gazdasági helyzetben. Sokkal inkább azt látjuk, hogy megy a szerencsétlenkedés."

Karácsony Gergely főpolgármester pénteken úgy nyilatkozott, hogy szerinte 20 és 30 milliárd forint közötti összegbe kerül majd a felújítás, és hamarosan el tudják indítani a közbeszerzést. Azt is közölte, 6 milliárd helyett 10 milliárd forintos hozzájárulást várna a kormánytól.

Kedden pedig négy pontban igyekezett összefoglalni a Lánchíd-ügyet, hogy - mint fogalmazott, - mindenkihez eljusson a valóság. Szerinte a kormánynak valójában egy fillérjébe sem kerül a felújítás, ugyanis "nagyjából annyi pénzt adnak, amennyit a városnak ÁFA-ként be kell majd fizetnie a beruházás után". Azt is kiemelte, hogy hónapok óta dolgoznak a felújítás előkészítésén, "hamarosan kiírjuk az erre vonatkozó közbeszerzést".

(444.hu)

Címkék: Lánchíd, Farkas Örs