Belebukott a feltárt visszaélésgyanús ügyekbe a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője

Belebukott a feltárt visszaélésgyanús ügyekbe a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője

Benedek István Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) főigazgatója Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének levelét olvassa fel a Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény Mezőszilasi Idősotthona előtt 2020. május 8-án (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden jel szerint belebukott a lapunk által feltárt visszaélésgyanús ügyekbe Benedek István Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) vezetője. Egybehangzó, az érintett által is megerősített információink szerint Benedek távozik az SZGYF főigazgatói tisztségéből. Úgy tudjuk, a főigazgatóval az előző héten közölték az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) a személyéről szóló döntést.

Update: Benedek István Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szeptemberben távozó főigazgatója helyreigazító közleményben kérte cikkünk pontosítását. Mint írta, állításunkkal szemben az Emmi az SZGYF főigazgatójának felmentésére irányuló személyi döntésében ilyen irányú indoklást nem jelölt meg.

A főigazgatóság közvetlenül az Emminek alárendelt gyermek- és szociális otthonokat összefogó csúcshivatal. Az SZGYF-et 2018. június elsejétől irányító Benedek István Zsolt SMS-ben reagált a feltett kérdéseinkre – telefonos elmondása szerint a főigazgatói e-mailjét már nem olvassa, szabadságát tölti – azt írta: a főigazgatói posztot 2020. szeptember 16-ig tölti be. Vagyis addig állományban marad. Benedek István Zsolt továbbá azt is közölte: „A szociális és gyermekvédelmi ágazatban betöltött közel nyolc év különböző szintű vezetői munkám során minden esetben a szakmai és átláthatósági szempontok kerültek maximális mértékben betartásra, melyek döntéseim és intézkedéseim alapján képezték”.

A „felmentési ügyben” még az előző héten kerestük mind a főigazgatóságot, mind Czibik Norbert helyettes főigazgatót, mind pedig az Emmit, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk válaszokat. Úgy tudjuk, hogy mivel Benedek munkáltatói jogai a minisztériumnál vannak, ezért a kommunikáció is oda tartozik. Mindenesetre tájékoztatás az ügyről a tárca és a főigazgatóság honlapján sem olvasható. Információink szerint az SZGYF-ben Czibik Norbert főigazgató-helyettes látja el a vezetői feladatokat. Úgy tudjuk különben, hogy nem elképzelhetetlenek további személyi változások sem a rendszerben.

Lapunk hosszú ideje foglalkozik az állami szociális ellátórendszer ügyeivel, ezekről cikksorozatban számoltunk be. Leginkább az SZGYF Hajdú-Bihar megyei kirendeltségéhez tartozó intézmények furcsa eseteivel foglalkoztunk, ezek szálai pedig a megyei kirendeltségen át egészen a főigazgatóságig érnek.

Lekenyezés, vesztegetésgyanú, eltűnt pénz…

A Debreceni Szociális Szolgáltató Központ (DSZSZK) intézményvezetőjéről egy hangfelvétel alapján megírtuk, Ferencziné Kun Beáta készpénzt akart elfogadni egy pelenkabeszállítótól. Ebből akart pluszjövedelmet adni a dolgozóknak, megemlítve, hogy más intézményekben ez már megtörtént – más kérdés, hogy a pénzátadás végül elmaradt.

Lelepleztük, hogy eltűnt az akkor még a DSZSZK-hoz tartozó Hajdúszoboszlói Idősek Otthonában ellátottak zsebpénze. Miután ez kiderült, a DSZSZK vezetője intézkedett, hogy a költségvetésből utalják át a hiányzó 13 millió forintot. Erről a megyei kirendeltségigazgató, Verdó György is tudott. Megírtuk, hogy bár a hajdú-bihari visszaélésgyanús ügyekről a főigazgatósághoz is eljutottak a bejelentések, azokat ugyan vizsgálták, a személyi és büntetőjogi konzekvenciák viszont elmaradtak.

Emmi jelentette fel saját intézményeit

Végül az Emberi Erőforrások Minisztériuma tett feljelentést. E feljelentés alapján rendeltek el nyomozást vesztegetés elfogadásának gyanúja, és korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása miatt. Lapunk cikke alapján pedig költségvetési csalás miatt rendeltek el nyomozást idősek eltűnt pénze ügyében.

Írtunk azonban sikeres vesztegetés gyanúját felvető esetről is: 2018-ban az ugyancsak a Hajdú-Bihar megyei kirendeltséghez tartozó Bihari Egyesített Szociális Intézmény vezetőjét, Varga Mihálynét sikerrel környékezte meg a Hartmann Rico Hungária Kft. üzletkötője: 1,35 millió forint értékben vett át tőle utalványokat. Ez követően a Hartmann lett az intézmény legfőbb pelenkabeszállítója. Vargáné felelősségét a belső vizsgálat is megállapította, ennek ellenére a mai napig a BESZI vezetője. Ahogy e pillanatban is helyén van – a hivatalos honlap tanúsága szerint – a DSZSZK vezetője és Verdó György megyei igazgató is.

Milliós utalványokkal ágyaztak meg a pelenkabiznisznek | Magyar Hang

Hónapok óta cikksorozatban tárjuk fel az állami fenntartású szociális ellátórendszer kétes ügyeit. Hajdú-Bihar megyéből több visszaélésgyanús esetet is bemutattunk, ezekben már nyomozások indultak, részben a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) feljelentése után, részben a mi leleplezésünk alapján. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) Hajdú-Bihar megyei kirendeltségéhez tartozik a derecskei székhelyű Bihari Egyesített Szociális Intézmény (BESZI) is.

A fentiek miatt összesen hat sajtó-helyreigazítási pert indított az SZGYF és Ferencziné Kun Beáta. Valamennyit elveszítették első fokon, Ferencziné nem is fellebbezett az általa kezdeményezett két ügyben az ítélet ellen. Az eljárásokban a Társaság a Szabadságjogokért és dr. Nehéz-Posony Kata ügyvéd volt segítségünkre.

Ferencziné egyébként rágalmazás miatt feljelentést is tett, ám a rendőrség elutasította a feljelentését. Emiatt magánvádas eljárást indított ellenem, akárcsak a feltárt ügyekben szintén érintett Verdó György hajdú-bihari kirendeltségigazgató rágalmazás miatt. Verdóhoz kapcsolódóan azt is kiderítettük, hogy a felesége a többi bérlőhöz képest féláron kap üzlethelyiségeket a debreceni önkormányzat elegáns főutcai üzletházában.

Dohánybolt az inkubátorházban | Magyar Hang


Ezen kívül is számos cikkben foglalkoztunk az SZGYF és a Hajdú-Bihar megyei kirendeltség ügyeivel. Többek között amikor a botrány kísérte püspökladányi beruházásról írtunk. Vagy amikor kiderítettük, hogy a szociális intézményrendszer kitagolásnak hívott folyamatában – ez a zárt intézményekben élő sérült ellátottak kisebb házakban való elhelyezését jelenti – készült szakmai terveket az internetről ollózták össze, tankönyvből vagy szaklapból, forrásmegjelölések nélkül.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.