Nem sikerült az államnak időben visszakövetelni az egymilliárd forintnyi közpénzt Simonkáéktól

Nem sikerült az államnak időben visszakövetelni az egymilliárd forintnyi közpénzt Simonkáéktól

Fotó: Facebook/Simonka György

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az állam kicsúszott a határidőből, amikor több mint egymilliárd forint jogosulatlanul igénybe vett támogatás visszafizetését rendelte el az egykor Simonka György és felesége irányítása alatt álló, felszámolás alá került Magyar Termés TÉSZ Kft.-vel szemben – tudta meg a 24.hu.

Minderre a Transparency International (TI) Magyarország tájékoztatása alapján derült fény, miután a szervezet pert nyert a magyar állammal szemben.

A Fidesz vád alá helyezett országgyűlési képviselője által vezetett zöldség-, gyümölcs-nagykereskedelemmel foglalkozó cég több mint egymilliárd forint közpénzt kapott a már megszűnt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH), melynek a Magyar Államkincstár a jogutódja.

A kormányzati kommunikáció szerint a pénzt az állam rögvest visszakövetelte, amint a cég felszámolás alá került, és igényét a kijelölt felszámolónak is bejelentette, csakhogy ennek nyilvános nyoma nem volt. A részleteket az államkincstár sem a 24.hu, sem a TI Magyarország közérdekűadat-igénylésére nem tisztázta eddig – írja a portál.

A Transparency International szerint a határidőből való kicsúszás azt jelenti, hogy ha volt is remény arra, hogy valamennyi pénz megtérüljön a követeléséből, ezzel a hibával vélhetően elúszott. A határidőn belül bejelentett hitelezők sora ugyanis hosszú. Köztük van az MKB Bank, a Magyar Fejlesztési Bank, az UniCredit Bank, a Magyar Követeléskezelő Zrt., valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az ő követelésük összege körülbelül egymilliárd forint, miközben a Magyar Termés TÉSZ Kft. vagyona ennek csak a töredéke.

Ráadásul, mint a 24.hu korábban feltárta, a felszámolási eljárás során a vagyont éppen Simonka György környezete vásárolta vissza, méghozzá kedvezményes áron. Az ügyészség szerint ráadásul a felszámolók is beismerték, hogy ennek érdekében megvesztegették őket.

Nagy István agrárminiszter még államtitkárként egyébként azt mondta, mindent megtettek a pénz visszaszerzésére, ami emberileg és jogilag kötelességük volt.

Címkék: Simonka György