Majdnem 50 éve nem láttak hasonló áradást a tolnai faluban

Majdnem 50 éve nem láttak hasonló áradást a tolnai faluban

Áradás Fácánkerten (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pilisborosjenőn egy keresztutcát sodort a főútra a szél a június közepi, nagy vihar során, de nem úszták meg más települések sem. Megteltek az árkok, az utakon folyt a víz országszerte, a Tolna megyei Fácánkertet is elárasztotta a víz. A Youtube-on is találhatunk például videót az utcán hömpölygő árról, de a Facebookra is kerültek bőven képek arról, ahogy a vihar közterületeket és otthonokat dúlt fel.

Volt, ahol a házba is bement a víz, szuteréneket árasztott el, főleg miután ezek téglaépítésű ingatlanok – erről beszélt megkeresésünkre a körülbelül 600 fős falu polgármestere, Orbán Zsolt.

A problémát az jelentette, hogy a 2001-ben épített töltés átszakadt, a víz pedig elárasztott két utcát. – Ez sajnos eddig bírta, a mostani esőzés rombolta le. Én tíz éve vagyok itt az önkormányzatnál, illetve negyven évet éltem a településen, de idáig ilyet nem tapasztaltam – mondta el lapunknak Orbán Zsolt. A régóta a faluban lakók arról számoltak be, utoljára hasonló áradás 1975-ben volt.

Akadt olyan rész, ahol a vízátvezető csövek nem bírták el a beléjük zúduló mennyiséget, a vizet pedig megpróbálták a szántóföldekre elvezetni. – Nagy csapás ez a településnek – fogalmazott Orbán, hozzátéve, hogy kedden nyújtották be a vis maior kárbejelentési igényüket.

Akiknél a szuterént elárasztotta az ár, náluk tönkrement sok személyes holmi, az esetükben pedig konténerekkel segítették a szemét elszállítását. A szociális normatíva terhére tudnak még támogatást nyújtani például a hordalékelvitelben, de a keletkezett károk miatt a lakók a biztosítójuknál jelentkezhetnek.

– Úgy tűnik, a károk meg fogják haladni a tízmillió forintot – tudtuk meg Orbán Zsolttól, ahogy azt is, hogy ezeket a költségeket szerencsére meg tudják előlegezni, de nagyon szükségük lesz a vis maior támogatásra.