Nem fogadta el Palkovics a színművészeti hallgatóinak javaslatait

Nem fogadta el Palkovics a színművészeti hallgatóinak javaslatait

Tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bő egy órán keresztül egyeztetett szerdán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetőivel és hallgatóival, de egyezségre nem jutottak. A téma a kormány terve volt, hogy az egyetem fenntartója egy alapítvány legyen.

Öt pontból álló követeléslistát adtak át a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói szerdán Palkovics Lászlónak, egyúttal arra kérték a kormányt, hogy vonja vissza az egyetem modellváltását eredményező javaslatát. Lapunk is beszámolt arról, hogy egy friss javaslattal az Innovációs és Technológiai Minisztérium modellváltást tervez az egyetemnél és létrehozná az intézményt fenntartó új alapítványt. Ez kapná meg aztán ingyenesen az egyetem ingatlanát és vagyonát. Bódis József államtitkár pedig sietett egyértelművé tenni, hogy vannak a „vezetőváltással kapcsolatos megoldandó feladatok.”

A Jövő TV helyszíni beszámolója szerint a hallgatók – többek között – azt szeretnék, hogy a rektort a modellváltás után is az egyetem szenátusa válassza meg, a szenátus létszáma maradjon a mostani és a jogkörei se sérüljenek. Az is a listájukon szerepel, hogy az öttagú kuratóriumba három tagot az egyetem szenátusa, két tagot a minisztérium jelöljön, a kuratóriumnak pedig ne legyen vétójoga a szenátus döntéseivel szemben. 

Palkovics László az egyeztetés után – az MTI cikke szerint – arról beszélt, hogy a hallgatók követelései lényeges visszalépést jelentenének az egyetem jelenlegi helyzetéhez és ahhoz a jövőbeli állapothoz képest is, amit az új fenntartói modell hozna. Leszögezte, hogy a javaslatokat nem tudja elfogadni. A miniszter – mint fogalmazott – meglepődött azon, hogy „tehetséges, okos fiatalok múltba forduló javaslatsorozatot” tettek. Szavai szerint „majdnem biztos abban”, hogy azokat nem a hallgatók írták. Beszélt arról is, hogy az egyetem autonómiája miatt „nem kell aggódni".

Az egyeztetés idején az Innovációs és Technológiai Minisztérium épülete előtt több hallgató is demonstrált, akik – többek között – „ne szavazzák meg!”, „#free szfe” feliratokat írták ki az aszfaltra.