Brüsszel 4,9 milliárd eurót ajánl fel az adománygyűjtő szuperkoncert keretében

Brüsszel 4,9 milliárd eurót ajánl fel az adománygyűjtő szuperkoncert keretében

Az adománygyűjtő szuperkoncert

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság 4,9 milliárd eurót ajánl fel a koronavírus elleni gyógyszer- és vakcinakutatások finanszírozására a szombat délután elkezdődött online adománygyűjtő szuperkoncert keretében.

A felajánlást Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke, a rendezvény fővédnöke jelentette be, aki elmondta, hogy az Európai Unió teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy az emberiség a lehető leghamarabb, megfizethető oltóanyaghoz jusson. Hozzátette, hogy a járványnak akkor lesz csak vége, ha a világon minden embernek lehetősége lesz hozzáférni a kezelésekhez és az oltásokhoz, „függetlenül attól, hol él, honnan származik, vagy hogy néz ki”.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy az Európai Bizottság nem hisz az „oltóanyag nacionalizmusban”, ebben a tekintetben a multilaterializmust támogatja. Mint mondta, a bizottság feladata, hogy az oltóanyagok kifejlesztése után meggyőzze a magas jövedelmű országokat, hogy vásároljanak annyi vakcinát, amelyből az alacsony jövedelmű, fejlődő országokat is támogatni tudják.

A vezető emlékeztetett arra is, hogy az EU a válság kezdete óta sok mindent elért a járvány elleni küzdelemben. – Tagállamok, globális egészségügyi intézmények, vállalkozások, és filantrópok hálózatát építettük fel a semmiből, pénzt és adományokat gyűjtöttünk, példaértékűen hangoltuk össze erőfeszítéseinket – mondta.

A szombati adománygyűjtő koncertet az Európai Bizottság közösen szervezte a Global Citizen nevű jótékonysági mozgalommal, amely az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együtt április végén egy globális online zenei gálán 127,9 millió dollárnyi (41,5 milliárd forint) adományt gyűjtött a koronavírus-járvány frontvonalában dolgozó orvosok és ápolók védőfelszereléseire és támogatására.

A koncerten mások mellett fellép Shakira, a Coldplay, Usher, Jennifer Hudson, Miley Cyrus, Justin Bieber, Quavo, J. Balvin, a Chloe x Halle duó, Yemi Alade, Christine and the Queens, Chris Rock, Hugh Jackman, Charlize Theron, Forest Whitaker, David Beckham, Salma Hayek, Billy Porter és Diane Kruger. Az est házigazdája Dwayne Johnson. A Global Goal: Unite for our Future elnevezésű online szuperkoncertet olyan rangos alapítványok támogatják, mint a Bloomberg Philantropies, a Bill és Melinda Gates Alapítvány, valamint a Wellcome Trust. Az eseményt különböző közösségi platformokon, köztük az Európai Unió You Tube-csatornáján, továbbá a Global Citizen honlapján közvetítik.

Az Európai Bizottság május 4-én szervezte első nemzetközi online adományozó konferenciáját, amelyen 7,4 milliárd euró gyűlt össze a koronavírus-járvány elleni küzdelemre, mindenekelőtt oltóanyag, továbbá egyéb gyógyszerek kifejlesztésére, valamint a tesztelésre.

(MTI)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.