Mandelára gondolt a DK-s polgármester, Mengele lett belőle

Mandelára gondolt a DK-s polgármester, Mengele lett belőle

László Imre

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kellemetlen nyelvbotlással indította a hetet a XI. kerület polgármestere, László Imre. A DK politikusa a Heti Tv hétfő reggeli műsorának vendége volt, és bár Nelson Mandeláról akart beszélni, helyette véletlenül Joseph Mengele neve csúszott ki a száján.

A Heti Tv reggeli műsorának legelején a politikus arról kezdett beszélni, hogy a kerületi képviselőtestület hosszas vitát folytatott egy előterjesztésről, ami arról szólt, hogy közterületet nevezzenek el a kerületben Nelson Mandeláról. A polgármester száján azonban végül nem az aparheidellenes dél-afrikai politikus Mandela neve csúszott ki, hanem Joseph Mengeléé, a német SS-tiszté és az auschwitzi haláltábor rettegett orvosáé, akinek a nevéhez kegyetlen emberkísérletek fűződnek.

– A vita arról szólt, hogy Mengeléről el lehet-e nevezni utcát vagy teret – mondta a képviselő, aki csak a műsorvezetői visszakérdezés után kapcsolt, és úgy reagált: „már teljesen meg van keveredve”.

László Imre: Mengeléről lehet-e elnevezni utcát vagy teret?

László Imre: Mengeléről lehet-e elnevezni utcát vagy teret? - Coub - The Biggest Video Meme Platform by Magyar Hang

A politikust azért hívták meg a Heti Tv reggeli műsorába, a Pirkadatba, mert korábban az önkormányzat képviselőtestületi ülésén kifejtette: Adolf Hitlert megérdemelten választotta 1938-ban az év emberének a Times magazin. A polgármester úgy fogalmazott, Hitlernek „az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan, a világgazdasági válság után”. Azt is hozzátette: Hitler utána következő tettei már nem férnek bele ebbe a képbe. 

Később az ATV megkeresésére bocsánatot kért mindenkitől, és azt mondta: akaratán kívül nagyon rosszul, könnyen félreérthetően, meggyőződésével ellentétesen fogalmazott. „Azt gondolom, ez volt talán életem legszerencsétlenebb mondata” – közölte. A Heti Tv hétfő reggeli műsorában a politikus éppen azt kezdte volna el magyarázni, hogy szerinte milyen módon ragadták ki a Hitlerrel kapcsolatos szavait eredeti szövegkörnyezetükből, amikor a Mengelével kapcsolatos nyelvbotlás történt.

Az ATV-nek László Imre korábban azt is kifejtette: zsidó családból származik, a nagyszülei, három nagybátyja és két nagynénje soha nem jöttek haza Auschwitzból, már csak ezért is nem gondolhatja senki komolyan, hogy Adolf Hitlert mentegette.