Belengették, hogy elveszik a Lánchidat, a tűzijátékot is onnan lőnék fel

Belengették, hogy elveszik a Lánchidat, a tűzijátékot is onnan lőnék fel

A Lánchíd (Fotó: Pixabay/Nagy Gyöngyi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szintet lépett pénteken a Lánchíd felújítása körüli üzengetés a kormánypártok és a főváros vezetése között. A Fidesz frakcióvezetője belengette, hogy a kormány átveszi a hidat, Karácsony Gergely pedig azt közölte, hogy arról kaptak értesítés, hogy a tiltásuk ellenére mégis használnék az augusztus 20-i tűzíjátékhoz az építményt.

Ha rövid időn belül nem oldódik meg a Lánchíd felújításának ügye, akkor a Fidesz–KDNP arra kéri a kormányt, vegye kézbe a felújítást – közölte Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója budapesti sajtótájékoztatóján.

Magyarországon abban nincs vita, hogy a Lánchíd nemzeti jelkép, amelyre minden magyar büszke lehet, és abban sincs vita, hogy a híd a főváros tulajdonában van, az ő dolga a felújítása – fejtette ki az MTI tudósítása szerint.

Továbbra sem érthető azonban – folytatta –, miért kellett a híd felújítását folyamatosan halasztani. Elmúlt kilenc hónap úgy, hogy nem írtak ki egyetlen pályázatot sem, pedig az állam az ígérteknek megfelelően a szükséges forrást átadta, arról nem is beszélve, hogy a főváros számláján 180 milliárd forintnyi állampapír van, amelyből hatszor fel lehetne újítani a Lánchidat – mondta Hollik István, úgy értékelve: „szerencsétlenkedés zajlik, amit egyelőre a Fidesz–KDNP idáig türelemmel figyelt”.

„Ha a helyzet nem oldódik meg rövid időn belül, és (…) nem látjuk, hogy közbeszerzéseket írnak ki, és végre a Lánchíd felújítása elkezdődik, akkor a Fidesz–KDNP-frakciószövetség arra fogja kérni a kormányt, vessen véget ennek a szerencsétlenkedésnek, és vegye kézbe a Lánchíd felújítását” – közölte a kommunikációs igazgató, hozzátéve: ez azt jelentené, hogy az állam átveszi a fővárostól a rekonstrukciót. „Jogszerűen meg lehet azt oldani, hogy a Lánchíd a kormányhoz kerüljön, és így a felújításnak a felelőssége is átkerülne a kormányzathoz” – mondta kérdésre.

Karácsony Gergely: Vaskos önleleplezés

Van, hogy engem is meg tudnak lepni – így reagált Karácsony Gergely főpolgármester Hollik István sajtótájékoztatójára. Mint Facebook-oldalán írta, „kilenc évig nem csináltak semmit, most kórusban aggódnak a Lánchídért, és miközben ezt teszik, küldenek a fővárosnak egy levelet, hogy szeretnék telepakolni a hidat bombákkal és rakétákkal ahhoz a tűzijátékhoz, amit a felmérések szerint még a támogatóik is utálnak. Szép, nem? A Lánchídon nem lesz semmiféle tűzijáték.”

Karácsony hozzátette: Az előző és a mostani városvezetés között pedig sok különbség van, de ide most egy tartozik: ők nem újították fel a Lánchidat, mi pedig felújítjuk.

Péntek este az ATV vendégeként mindehhez még azt tette hozzá a főpolgármester, hogy „vaskos önleleplezés” az, amit Hollik István mondott, ugyanis ebből a kormányzati szándékból két dolog is kiderül. Az egyik, hogy tulajdonképpen nem is sürgős a kormányzatnak a felújítás, hiszen ha átvennék a hidat, akkor a közbeszerzést leghamarabb fél év múlva tudnák kiírni. A másik, hogy ezek szerint pénz is van a munkálatokra, nem csak az a 6 milliárd, amit a kormányzat a fővárosnak ígért. Szerinte ahogyan a kormány viselkedik az ügyben, egyértelműen arra utal, hogy politikai céljai vannak: vagyis azt szeretnék láttatni, hogy az új vezetés nem képes sikeresen működni.

A Budapesti Közlekedési Központ fogja kiírni ezt a közbeszerzést, nem tudom megmondani, hogy heteken belül, vagy napokon belül, de ezzel gyakorlatilag 99 százalékban készen vagyunk, a Lánchíd fel lesz újítva – mondta szintén a műsorban.

Az emlegetett 180 milliárd forintnyi állampapír kapcsán még csütörtökön úgy fogalmazott Karácsony, hogy nem nyúlnak hozzá a főváros állampapírjaihoz. „A város jelenleg 150 milliárd forintot tart államkötvényben. Vagyis ezt a pénzt az állam használja, például a költségvetés hiányának finanszírozására. Ezzel az összeggel szemben 114 milliárd forintos adósságállomány áll, amelyet az új városvezetés az elődjétől örökölt. Szintén az örökség része több mint 240 milliárd forintnyi lekötött fejlesztés. Mondhatjuk tehát, hogy minden megtakarított forintra mintegy 2 forint kötelezettség jut” – írta.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/photos/a.266672553365598/3375581149141374/?type=3&theater

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes is a Facebookon reagált. „Kedves István! A számom a régi, ha bármi kérdésed van a Lánchíd felújításával kapcsolatban, elérsz bármikor” – írta.

Hozzátette: „kérlek segíts abban, hogy ne legyen a Lánchídból tűzijáték-állványzat”.

Majd ismertette, hogy milyen levelet kaptak az augusztus 20-i tűzijátékkal kapcsolatban. „a következőket telepítenétek rá, idézem: »fém kalodákban zárt fenekű műa.vetőcsövekbe tűzijáték bombák telepítése pilonok közötti szakaszon. Helye: déli járda. Továbbá görögtűz telepítése kb 200 m hosszban a korlátról lelógatva a járdaszint alatt. Helye: északi járda.«”

https://www.facebook.com/tuttokata/photos/a.959840437409539/3364210696972489/?type=3&theater

Mint megírtuk, péntek reggel ismertette a Népszava a Publicus Intézet közvélemény-kutatását. A megkérdezettek 66 százaléka szerint felelőtlenül szervez a kormány hatalmas tömegrendezvényt augusztus 20-ára, mivel ez újra aktivizálhatja a már lecsengőben lévő járványt. A válaszadók 76 százaléka pedig elvárná a kormánytól, hogy az ígértnél magasabb összeggel vegyen részt a Lánchíd felújításában. Még a megkérdezett Fidesz-szavazók csaknem fele is így gondolja.