Mindössze kilenc koronavírusos esetet találtak a rendőrségnél

Mindössze kilenc koronavírusos esetet találtak a rendőrségnél

Járőröző rendőrök igazoltatnak a fővárosi Erzsébet téren 2020. április 14-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen kilenc embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést a rendőrség személyi állományában a járvány kezdete és június 25-e között – árulta el a Népszavának az Országos Rendőr-főkapitányság.

Azt külön kérdésre sem közölték, hogy a fertőzöttek között hány rendőr vagy rendvédelmi alkalmazott volt – arról pedig nincs információjuk, hogy az igazolt fertőzöttek családtagjai, ismerősei között is terjedt-e a vírus. Az ORFK szerint ugyanakkor minden érintett meggyógyult mára, és nem szorultak egészségügyi ellátásra sem.

Mindez azért érdekes a lap szerint, mert a kijárási korlátozás alatt a rendőrök több tízezer esetben érintkeztek járókelőkkel. A szabálysértőkkel szemben több mint 51 ezer esetben intézkedtek, és a hatósági házi karantén betartását is közel 649 ezer alkalommal ellenőrizték személyesen. Ráadásul több mint 2800 „karanténszökevényt” elkaptak. Ehhez képest kifejezetten alacsonynak tűnik a 9 talált eset. Igaz – teszi hozzá a lap –, az országos reprezentatív felmérésen is csak 3 fertőzöttet és 70 olyan embert találtak tízezer lakosonként, aki már átesett a betegségen. 

A lap megkereste a Honvédelmi Minisztériumot is, hiszen a honvédség munkatársai szintén találkozhattak betegekkel a határellenőrzés és az idősotthonok, szociális intézmények fertőtlenítése során. A tárca egyelőre nem válaszolt kérdéseikre.

Mint hozzáteszik, a járvány érthető módon a betegekkel közvetlenül foglalkozó egészségügyi dolgozókat érintette a leginkább: május végéig összesen 576-an fertőződtek meg közülük, egyikük, a tatabányai kórház középkorú beteghordója pedig belehalt a betegségbe.