Magyar Narancs: Ezer forinttal hálálta meg a Klik egyes veszprémi tanárok egész éves munkáját

Magyar Narancs: Ezer forinttal hálálta meg a Klik egyes veszprémi tanárok egész éves munkáját

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke (b), Hajnis Éva tankerületi igazgató (b2) és Karacs Zsuzsanna, a gimnázium igazgatója (j) fogadja a látogatóba érkező Kásler Miklóst, az emberi erõforrások miniszterét (b3) valamint Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárt (j2) a Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnáziumban a német nemzetiségi nyelv és irodalom érettségi vizsga napján, 2020. május 11-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kivételezett helyzetben érezhetik magukat azok a veszprémi pedagógusok, akik tanévben nyújtott teljesítményét külön elismerte a Klebelsberg Központ. Az alap- és középfokú oktatási intézményeket fenntartó állami szervezet veszprémi tankerületi központja fejenként ezer forint jutalomban részesítette a tanárokat, tanítókat a pedagógusnap alkalmából – tudta meg a Magyar Narancs.

Mint írják, az egyik középiskola hatvanfős tantestületében a jutalom összege így elérte a 60 ezer forintot. Az intézményvezető pedig úgy döntött, hogy az ezer forintokból zsebnaptárakat vásároltat számukra. A naptár mellé járt az emberi erőforrások miniszterének buzdító levele is, amelyben megköszönte fáradhatatlan munkájukat, amint példaképként állnak a gyerekek előtt, kudarcból előnyt kovácsolnak és kiállnak magukért – ez pedig külön megbecsülést érdemel.

„Egy jó pedagógus nem csak tanár, hanem példakép, barát, pszichológus is, aki megmutatja gyermekeinknek, hogyan kell kiállniuk önmagukért, küzdeni másokért és a kudarcokból előnyt kovácsolni. Önök tehát nem szakmát, hanem hivatást választottak. Fáradozásaik éppen ezért különös megbecsülést érdemelnek… Köszönöm Önöknek, hogy a koronavírus-járvány idején kitartóan, alázattal teljesítik küldetésüket a magyar oktatásért, a magyar ifjúságért” – írta Kásler Miklós.

Pedagógusnap alkalmából Porga Gyula, Veszprém fideszes polgármestere is köszöntötte a tanárokat június elején.

A lap megkérdezte a Klebelsberg Központot, mely tankerületekben fejezték ki elismerésüket anyagilag is a pedagógusoknak, de tíz nap alatt sem válaszoltak kérdéseikre. Ugyanakkor a Klebelsberg Központ veszprémi tankerülete szintén elég szemérmesen hallgatott a pedagógusok ezer forintos átalányjutalmáról.

Nem mindenhol adtak egyébként jutalmat, egy kelet-magyarországi tankerület vezetőjétől például azt tudta meg a lap, hogy nem adtak extra pénzt kollégáiknak a pedagógusnap alkalmából. Budafokon viszont az önkormányzat 10 ezer forintos ajándékutalvánnyal egészítette ki az elismerését.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a járványhelyzeti távoktatással kapcsolatos felmérésében a pedagógusok fokozott stresszről, az oktatás lebonyolításával kapcsolatban saját zsebből fizetendő költségekről, túlmunkáról, egészségkárosodásról számoltak be.