Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Nem fogok meghátrálni – Interjú Máté Gáborral

Szerző: | 2020. július 10., 06:00 | Belföld, Featured, Kultúra

Máté Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országgyűlés megszavazta a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltását, ennek értelmében szeptember 1-jétől vagyonának kezelője a minisztérium helyett az erre a célra létrehozott Színház- és Filmművészetért Alapítvány lesz. Máté Gábor, a budapesti Katona József Színház igazgatója 1993 óta tanít az intézményben, mint mondja, régóta tart az egyetem elsorvasztása, azonban ami most történik, az óriási felelőtlenség.

HIRDETÉS - AIP

– Július van, és nem tudom, hogy az osztályommal szeptembertől mit tehetek majd, és mit nem – így fogalmazott lapunknak adott interjújában Máté Gábor. Mint kifejtette, a gyűlölködés mögött nyilván más húzódik meg a háttérben, amiről nekik fogalmunk sincs. A létrehozandó alapítvány személyi összetétele kapcsán a színházigazgató úgy vélekedett, furcsa lenne, ha épp ott, ahol ideológiai problémára hivatkoztak, szakmai szempontok vezérelnék a döntéshozókat.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

A tiltakozások kapcsán Máté Gábor arról beszélt, hogy véleménye szerint nincs értelmük, „csak a büntetés lesz nagyobb tőlük”. – Ha valamely csoport minél hangosabban fejezi ki az elégedetlenségét, annál nagyobb kalapáccsal ütnek a fejükre – mondta.

Beszélt természetesen a Katona József Színházról is, amelyet – mint fogalmazott – benyomtak a bal sarokba. Pedig szerinte az, hogy a hatalommal szemben kritikusak, kizárólag művészi kérdés, semmi más. – Arra viszont nem lehet felkészülni, hogy milyen az, amikor kormányszinten követelik az embertől, hogy mondjon le. De nem fogok meghátrálni, mert ha ezt tenném, azzal nekik adnék igazat – közölte.

Milyen állapotok uralkodnak most és milyen volt az élet eddig a színművészetin? Miként befolyásolja az ügyet az, hogy számháború indult a modellváltás ellen tiltakozók és az átalakítás mellett érvelők között? Mit szól ahhoz, hogy egyesek szerint közösen „rátelepedett” a Színház- és Filmművészeti Egyetemre? Az egyetemen tényleg egyértelműen ideológiai képzés folyik? Vidnyánszky Attila megszólalása az ügyben mit sejtet? Kerülhet-e Kálomista Gábor az alapítvány kuratóriumának élére? Milyen tiltakozások várhatók még? Visszatekintve mit gondol, jól reagált igazgatóként Gothár-ügyre? Mennyire érzi veszélyben a Katona létét? Hogyan készülnek, ha újabb szigorítások jönnek?

A válaszokat és a teljes interjút elolvashatja a Magyar Hang július 10-én megjelent 2020/28. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 28. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS - AIP

Címkék: egyetemi modellváltás, Katona József Színház, kultúra, kultúrafinanszírozás, Máté Gábor, Színház és Filmművészeti Egyetem


Bulvár rovat

Bulvár rovat

Ihaj, csuhaj, micsoda lagzi lesz ez! Habár meghívva nem leszünk, de attól tartok, a menyasszonytánchoz mégis a mi zsebünkből kerülnek a milliók a tányérkára.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest