A brit vállalatok 2021-től nem vásárolhatnak a Huaweitől 5G-felszerelést

A brit vállalatok 2021-től nem vásárolhatnak a Huaweitől 5G-felszerelést

A Huawei logója a cég budapesti központi irodájának tetején az Árpád híd pesti hídfőjénél (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A brit távközlési vállalatok 2021-től nem vásárolhatnak a kínai Huawei technológiai óriáscégtől berendezéseket a nagy-britanniai 5G mobilhálózat kiépítéséhez – jelentette be kedden a digitális fejlesztésért felelős minisztérium vezetője. Az MTI által is idézett Oliver Dowden a londoni alsóház képviselőinek tartott tájékoztatásában közölte azt is, hogy a Huaweitől vásárolt, a brit 5G hálózatba már beépített eszközöket 2027 végéig el kell távolítani a távközlési rendszerekből.

A tárcavezető azt is elmondta, hogy a kormány a kínai céggel szemben foganatosított amerikai szankciók, valamint saját kiberbiztonsági szakértőinek felülvizsgált útmutatásai alapján döntött úgy, hogy a Huawei termékeit ki kell tiltani a brit hálózatból.

A miniszter arról is beszámolt, hogy a 2024-ben esedékes következő nagy-britanniai parlamenti választásokig a kormány törvényben teszi „visszafordíthatatlanul” kötelezővé a Huawei termékeinek teljes eltávolítását a brit 5G hálózatokból, és ezek 2027 végére „Huawei-mentesek lesznek”.

Az ügy pikantériája, hogy a brit kormány a biztonsági kockázatok ellenére korábban jóváhagyta, hogy a Huawei kínai távközlési cég részegységeket szállítson új 5G adatátviteli hálózathoz az Egyesült Királyságban.

Most Dowden már arról beszélt, brit Országos Kiberbiztonsági Központ (National Cyber Security Centre, NCSC) az amerikai intézkedés hatására jelentősen átértékelte annak megítélését, hogy milyen biztonsági kockázatot jelent a Huawei jelenléte a brit 5G hálózatokban.

Nem megerősített brit médiaértesülések szerint az amerikai kormány azt is kilátásba helyezte, hogy ha London hozzáférést ad a Huaweinek a brit 5G hálózat kiépítéséhez, az Egyesült Államok eltávolítja Nagy-Britanniát a Five Eyes (Öt Szem) hírszerzési szövetségből, amely az Egyesült Államok mellett Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland hírszerzési és elhárító szakszolgálatainak tevékenységét hangolja össze.

FRISS: Cikkünk megjelenését követően a Huawei brit kirendeltségének szóvivője reagált a londoni kabinet keddi bejelentésére. „Csalódást kelt a döntés és rossz hír az Egyesült Királyság minden mobiltelefon-felhasználója számára. Ez azzal fenyeget, hogy az ország a digitális leállósávba kerül, megdrágulnak a költségek és elmélyül a digitális szakadék. Szintlépés helyett a kormány a visszalépés mellett döntött, így azt kérjük, hogy ezt gondolják újra. Továbbra is biztosak vagyunk abban, hogy az Egyesült Államok legutóbbi szankciói nem befolyásolják az Egyesült Királyságba szállított termékeink tartósságát és biztonságosságát” – írta közleményében Edward Brewster.

A szóvivő azt is hozzátette: „Sajnálatos módon a Huawei jövője az Egyesült Királyságban átpolitizálódott, az ügy az USA kereskedelmi politikájáról szól, nem pedig a biztonságról. Az elmúlt húsz évben a Huawei azon dolgozott, hogy egy jobban összekapcsolt Egyesült Királyságot építsen. Felelős vállalatként továbbra is támogatjuk majd felhasználóinkat, ahogy azt mindig is megtettük. A mai bejelentéssel kapcsolatban részletes elemzéssel készülünk, amelyben bemutatjuk, mit jelent mindez az üzletvitelünk számára, és dolgozunk azon, hogy az Egyesült Királyság kormányának elmagyarázzuk, a Huawei miként tud továbbra is közreműködni egy jobban összekapcsolt Egyesült Királyság megteremtésében.”