Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Jóval drágábban vett a külügy lélegeztetőgépeket, mint a kórházellátó

Szerző: | 2020. július 14., 12:16 | Belföld

Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Feleannyiért vett közel 2500 lélegeztetőgépet az állami kórházellátó a koronavírus-járvány alatt, mint a külügy – derítette ki a G7. Ebben közrejátszott, hogy előbbi piaci szereplőktől vásárolt normális áron, míg utóbbi ismeretlen hátterű cégekkel üzletelt.

HIRDETÉS - AIP

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) összesen 2481 darabot vett, átlagosan 10,8 millió forintért, míg a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 19,8 millióért szerezte be azokat. Előbbi összesen 26,7 milliárdot költött, a külügy ezzel szemben eddig 11 994 gépre 237,7 milliárdot. Ez viszont biztosan nem a teljes összeg, miután Menczer Tamás államtitkár arról beszélt: több mint 16 ezer lélegeztetőgépet rendeltek, amik így több mint 300 milliárdba kerültek.

A járvány kezdetén arról szóltak a hírek, hogy kétezer lélegeztetőgép van Magyarországon, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem ezt gyorsan megtoldotta a tizedével. Június végére már feltehetőleg 16,5 ezer lélegeztetőgéppel rendelkeztünk, ami felmehet még 18,5 ezerre. Az Egyesült Királyságban eközben csak 15 ezret vettek, miközben jóval népesebb országról van szó.

A G7 szerint könnyen meglehet, hogy a külügy által beszerzett gépek közül több külföldre kerül, miután Menczer Tamás is beszélt az értékesítésről. Elvileg vannak már érdeklődők Afrikából és Ázsiából is.

A járvány kapcsán Menczer azt mondta korábban szakértőkre hivatkozva, hogy tömeges fertőzés esetén 8500 ember egyidejű lélegeztetésére is szükség lehet. Úgy döntöttek az operatív törzsnél, hogy biztos, ami biztos, legyen tízezer, a verseny pedig hatalmas volt a gépekért, ezért több mint 16 ezret rendeltek.

A KKM 21 cégtől rendelt, ebből nyolc kínai és hongkongi, nyolc magyar, és akad maláj, belga, szlovák, német és szlovén is. Többnyire kicsi, újonnan alakult, esetleg az egészségüggyel kevésbé foglalkozó cégekről van szó. A magyar Medirex és a kínai Sinopharm mellett itt van az oktatással/szoftverekkel foglalkozó maláj GR Technologies SDN BHD, az üzletviteli és vezetési tanácsadással foglalkozó magyar Fourcardinal Tanácsadó Kft. vagy a gyógyszerkereskedéssel foglalkozó szlovák PROFOUND Bratislava S.r.o. is. Az ÁEEK olyanoktól rendelt, mint a Medirex, a Medicontour, a HOGE Systems Szolgáltató Kft. vagy az Aladdin Medical Kft. Az átfedést a két lista között az OTT-ONE Nyrt. jelenti, ők egyébként 9,4 millió forintos átlagáron hozták a külügynem is a gépeket.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: ÁEEK, Állami Egészségügyi Ellátó Központ, KKM, koronavírus, Külgazdasági- és Külügyminisztérium, lélegeztetőgép


Szilágyi Áron, a legnagyobb kardvívó

Szilágyi Áron, a legnagyobb kardvívó

Harmadik egyéni aranyérmét szerezte Tokióban, amivel történelmet írt. A kardvívás a múlt században hat évtizedig igazi magyar sportág volt, Szilágyi Áronnak köszönhetően ismét az lett.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?

Az élet meg minden podcast – Zubreczki Dávid

Pin It on Pinterest