Gulyás Gergely: Elmarad a tűzijáték, és koncerteket sem lehet tartani

Gulyás Gergely: Elmarad a tűzijáték, és koncerteket sem lehet tartani

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A kormány módosította a beutazási korlátozásokra vonatkozó szabályokat úgy, hogy az egyes országokon belül a régiók között is különbséget tesznek – mondta el Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. – A járványügyi helyzetre tekintettel, a kormány úgy döntött, hogy idén elmarad a tűzijáték, és az összes augusztus 20-i rendezvény. Sajnálják, hogy le kellett mondani az ünnepségeket, de járványügyi szempontból ez volt a legjobb döntés.

Gulyás Gergely elmondta, augusztus közepéig mindenképpen fennmarad a jelenlegi szabályozás, hogy 500 főnél nagyobb rendezvényeket ne lehessen tartani, de jelen pillanatban úgy gondolják, hogy azt követően sem ajánlottak a nagy koncertek. A kormány ugyanakkor nyitott arra, hogy a zeneipar és a koncertszervezők jelentős veszteségei miatt egy támogatási programot indítson, ezzel segítve a szektor működését.

A hét második felében tartandó uniós csúcs kapcsán, ahol a hétéves uniós költségvetésről, illetve az uniós hitelfelvétel lehetőségéről döntenek, Gulyás Gergely elmondta, nem biztos, hogy eredményes lesz az uniós csúcs. Mint ismert, több uniós állam jogállam kritériumokhoz kötné az uniós pénzek folyósítását, Orbán Viktor azonban jelezte, ha így lesz, Magyarország megvétózza a döntést.

– A futballmeccs és a koncertek közti nagy különbség az alkoholfogyasztás – fogalmazott Gulyás Gergely újságírói kérdésre. E szerint a labdarúgó mérkőzésekre azért látogathatnak ki a nézők, mert nem fogyasztanak alkoholt, ellenben a koncertek közönségével, akik ezt nem tudják megállni, így nem lehet 500 főnél nagyobb koncertet tartani.

A Lánchíd felújítása kapcsán a miniszter hangsúlyozta, a kormány továbbra is drukkol a fővárosnak, és adnak 6 milliárd forint támogatást a munkákra, de ha szükség van rá, elvonják a hatásköröket. Később Gulyás Gergely úgy fogalmazott, Draskovics Tibor, korábbi pénzügyminiszter nem mondott igazat, amikor egy interjúban azt állította, hogy a főváros pénzét korábban már elköltötték, és a főváros ezért nem tudja felújítani a Lánchidat. Gulyás szerint Budapestnek bőven rendelkezésére áll a híd rekonstrukciójához szükséges pénz.

A MÁV és a Volánbusz összevonására a racionalizálás miatt volt szükség, ez akár járatbővítéssel is járhat, nem az a cél, hogy kevesebb járat legyen, hanem az, hogy jól használják fel az állami kapacitást, és nem terveznek leépítést sem – fogalmazott Gulyás Gergely.

Az iskolaőrségről Gulyás elmondta, a kormány segíteni szeretne, hiszen a biztonságos környezet a legfontosabb az iskolában, így előfordulhat olyan eset, hogy bár az iskola nem kéri, a fenntartó Klebesberg Központ az intézmény igényétől független mégis kiküldi az iskolaőrt.

Újabb újságírói kérésre, Gulyás Gergely megerősítette, hogy a focimeccsek közönsége nem fogyaszt alkoholt, hiszen a stadionokban erre nincs lehetőség. Hozzátette, előfordulhat, hogy a B-középben néhányan nem tartják be a járványügyi korlátozásokat, de összességében egy mérkőzés sokkal biztonságosabb, mint egy 500 fő fölötti zenei rendezvény. Ezzel kapcsolatban elmondta még, hogy a kormány mindenképpen segít majd a szórakoztatóipari szektornak, de a teljes veszteséget nem tudják átvállalni.

A strandolás tekintetében nem terveznek szigorítást, még akkor sem, ha egyes partszakaszokon, fürdőkben többen vannak 500 főnél – mondta Gulyás Gergely.

A Magyar Hang kérdésére Gulyás Gergely elárulta, a magyar kormány nem tárgyalt az isztambuli Hagia Szophia ügyéről, személyes véleménye, hogy sajnálja a török kabinet döntését, amely szerint mecset lesz az épületből. Törökország szuverenitásáról szóló döntésről van szó, így az Európai Uniónak is legfeljebb véleménye lehet a mecsetté váló épületről, de beleszólása nem.

A Norvégia és Magyarország közti beutazási szigorítások ügyében a miniszter elmondta, a magyar hatóságok minden kért információt átadnak, amelyre szükség van. Az Index írta meg korábban, hogy a magyarhoz hasonló színbesorolás alapján a magyarok előtt nem nyitotta meg határait Norvégia. Álláspontjuk szerint azért döntöttek így, mert a magyar kormány hat hete nem szolgáltat fertőzési adatokat az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) számára. A magyar külügy nem válaszolt egyértelműen a portál kérésére.

Két éve jelentette be a kormány az évtizedek óta siralmas állapotú budai Szent János Kórház rekonstrukcióját és centrumkórházzá fejlesztését, ám még a tervezésre sem írták ki a tendert. Gulyás Gergely ennek kapcsán elmondta, a napokban megjelenik a pályázati kiírás. A felelősség a miniszter szerint azt terheli, aki nem írta ki időben a tendert.

A Mozaik utcai műszaki vizsgaállomás ügye kapcsán több mint 20 embert tartóztattak le, őket azonnal elbocsátották, ennyi embert nehéz pótolni azonnal így türelmet kérnek, amíg az állomás újra működhet – fogalmazott Gulyás Gergely. – Nincs rendszerszintű korrupció a műszaki állomásokon, de felmerül a korrupció lehetősége – tette hozzá.