Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

„Valószínűleg sokkal többen haltak meg, fertőződtek meg kórházban, mint amiről tudunk”

Szerző: | 2020. július 18., 11:35 | Belföld

Védőfelszerelést viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Napok óta fókuszban lévő téma, hogy mennyien kaphatták el a koronavírust a kórházakban. Müller Cecília konkrét számokat mondott, amiből azt a következtetést lehetett levonni, hogy a diagnosztizált fertőzöttek nagyjából negyede valamilyen egészségügyi intézményben betegedett meg. A szaktárca ugyanakkor cáfol. Most megszólalt Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző is.

HIRDETÉS - AIP

– Törvényszerű, hogy a kórházakban alakultak ki gócpontok, megfelelő védőeszközök, szűrés és a szervezetlenség miatt – így fogalmazott a Facebook oldalán Kunetz Zsombor.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Az egészségügyi elemző Müller Cecília országos tiszti főorvos napokban nyilvánosságra kerület levelére utalt. Lapunk is beszámolt az Index-hez eljutott dokumentumról, amelyben Müller Cecília úgy fogalmazott: „A járvány kezdete óta az egészségügyi intézményekben nozokomiális járványhoz köthetően 1062 személynél igazoltak PCR-vizsgálattal COVID-19 fertőzést, közülük 260 fő ápolt hunyt el”. Addig a napig 4258 volt a regisztrált fertőzöttek száma, azaz a cikk szerint lényegében minden negyedik diagnosztizált beteg kórházi fertőzésként kapta el a kórt. A koronavírusos halálesetek száma 595 fő volt, közülük tehát – mint írták – minden második fertőződött meg egészségügyi intézményben.

Ugyanígy értelmezte ezt Karácsony Gergely is, megdöbbentőnek nevezve, hogy „Magyarországon több, mint 1000 ember, akik gyógyulni mentek a kórházba, éppen ott fertőződtek meg a betegséggel. 260-an közülük, majdnem az összes halálos áldozat fele, egészségügyi intézményben elkapott vírus miatt vesztette életét. És még nem beszéltünk azokról, akiket a kórházból intézménybe, például idősotthonba visszavitt betegek fertőztek meg önhibájukon kívül egy ostoba és életveszélyes protokoll miatt”. – Világos immár, hogy a járvány megfékezése Magyarországon nem az egészségügyi rendszer miatt, hanem annak ellenére következett be – fűzte hozzá a főpolgármester.

A tiszti főorvos leveléből Kunetz Zsombor is ezt a következtetést vonta le. Azonban – mint írta – ez a szám csalóka, hiszen a boncolások elvégzését leállították és az elhunytakat sem tesztelték. Kitért ő is arra, hogy több beteget tesztelés nélkül küldtek el a kórházakból vagy helyeztek át más intézménybe, hogy „fertőzzék körbe az ottani betegeket”. Példaként hozta erre a Pesti úti idősotthont, ahol a főpolgármester már az elején jelezte, hiába próbálták elérni, hogy a kórházból csak negatív teszttel vigyenek vissza lakókat az otthonba, nem jártak sikerrel.

– Tehát valószínűleg sokkal többen haltak meg, fertőződtek meg kórházban, vagy szociális intézményben koronavírussal összefüggésben, mint amiről tudunk – vonta le a következtetést Kunetz Zsombor. Hozzátette azt is, hogy „Káslerből meg mindjárt hőst csinálnak, és megmagyarázzák, hogy az áprilisi ágyfelszabadítással tulajdonképpen a betegeket kívánták a hazaküldéssel megmenteni az egészségügytől”.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyébként máshogy értelmezte a számokat. Az ATV-nek küldtek egy közleményt arról, hogy „Karácsony Gergely és az ellenzék tudatosan félremagyarázza a tiszti főorvos által jóhiszeműen közölt adatokat. Szó sincs arról, hogy minden negyedik beteg kórházban fertőződött volna meg koronavírussal, ugyanis nemzetközi előírás szerint minden fertőzést, amelynek tünetei 48 órával a kórházba történt felvétel után jelentkeznek, azt mind kórházi fertőzésnek kell tekinteni. Az új koronavírus-fertőzés lappangási ideje egytől tizennégy napig terjed. Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy intézményben ápolt betegnél ezen időn belül jelentkeznek a fertőzésre jellemző tünetek, akkor nem lehet megmondani, hogy az adott intézményben fertőződött meg, vagy már a lappangási időben került felvételre.”

HIRDETÉS - AIP

Címkék: egészségügy, Karácsony Gergely, kórház, koronavírus, koronavírus-járvány, Kunetz Zsombor


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Hirdetés

HIRDETÉS

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest