Fokozatosan csökken a felhőtakaró, a Dunától keletre még záprok lesznek

Fokozatosan csökken a felhőtakaró, a Dunától keletre még záprok lesznek

(Fotó: Vidar Nordli-Mathisen/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Reggel, kora délelőtt még nagy területen lehet zárt a felhőtakaró, majd fokozatosan csökken, gomolyosodik a felhőzet, több-kevesebb napsütés mindenütt valószínű, ugyanakkor főleg a Dunától keletre többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok – írja vasárnapi előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mint megjegyzik: a Dunántúlon az északnyugati, a Dunától keletre az északi, északkeleti szél lesz élénk, a Zemplén környezetében időnként erős. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12, 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között valószínű.

Ami az orvosmeteorológiát illeti, az Időkép előrejelzése szerint vasárnap is folytatódik a frontmentes, de változékony idő. A párás, fülledt levegő miatt légzési nehézségek, mellkasi panaszok jelentkezhetnek, valamint keringési problémák, vérnyomás-ingadozás is felléphet. Az érintettek lehetőleg kerüljék a fizikai megterhelést. Általános lehet a fejfájás, rossz közérzet, zivatarok idején pedig romolhat az asztmások állapota, rosszullét, illetve légszomj is jelentkezhet. Kora délután erős lehet UV sugárzás a naposabb tájakon.

A közlekedésmeteorológiáról szólva vasárnap hajnalban helyenként pára-, ködfoltok okozhatnak korlátozott látási viszonyokat. Többfelé csúszhatnak esőtől, záporoktól az utak, délután pedig elszórtan főként az Alföldön alakulhatnak ki záporok, zivatarok, melyek környezetében szintén vizessé, csúszóssá válhatnak az utak, hirtelen lecsökkenhet a látástávolság, valamint erős, viharos széllökések csökkenthetik jelentősebben a menetstabilitást. A szél zivataroktól függetlenül délnyugaton és északkeleten lehet élénk. A napos időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni. A változékony időben figyelmetlenebbek lehetünk az utakon, tartsunk nagyobb követési távolságot.

Címkék: időjárás