Pedofília: az elhanyagolt gyermek könnyebben válik áldozattá

Pedofília: az elhanyagolt gyermek könnyebben válik áldozattá

Képünk illusztráció! Gyermekbántalmazás (Fotó: Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy vihart kavart az elmúlt időszakban a Kaleta-ügy, különösen az, hogy a volt diplomata a gépén tárolt 19 ezer pedofil kép miatt egy év felfüggesztett börtönbüntetést és 540 ezer forintos pénzbírságot kapott. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy amíg az igazságszolgáltatás eszközei nem tekinthetők megnyugtatónak, milyen módon lehet megvédeni a gyermekeket.

Gyurkó Szilvia szerint a felnőttek által elkövetett szexuális erőszak veszélyének a négy és tizenkét év közötti gyerekek vannak fokozottan kitéve. (...) A szülőknek bizalmi viszonyt kell kialakítaniuk a gyerekkel, hogy tudjanak beszélni velük a szexuális predátorok létezéséről és arról, hogyan lehet védekezni ellenük az online térben és a valóságban.

(...)

Sokszor, például óvodai, iskolai szexuális visszaélés esetében az intézmény jó hírnevének védelme, illetve a vezetőség érdeke arra vonatkozóan, hogy ne derüljön ki az ügy, erősebb, mint a gyerekek védelme. Ilyenkor nincs nyoma annak, ha valakivel kapcsolatban felmerül a pedofília gyanúja. Nem lehet eltiltani az elkövetőt a foglalkozásától, mivel nem indul ellene büntetőeljárás, ahogy azt sem lehet megakadályozni, hogy új állásban helyezkedjen el, mert nem szerepel róla semmi a bűnügyi nyilvántartásban – hangsúlyozza a szakember. A gyerekek védelme érdekében ezért is lenne fontos, hogy átgondolt és megfelelő hatástanulmány, illetve jogi előkészítés után létrehozzanak egy szakmai alapon bevezetett szexuális elkövetői regisztert.

(...)

Az egyik kulcsproblémát abban látják, hogy a gyermekek pszichológiai vizsgálata, amely ilyen esetekben a nyomozás alapját jelentheti, nem mindig megfelelően zajlik. (...) – Találkoztunk olyan esettel, hogy a gyermeket vizsgáló pszichológus fegyvertartási engedélyek kiadására szakosodott szakember volt – meséli Horváth Krisztina, az Anyák a Gyermekekért Civil Csoport vezetője.

Az összeállítást készítette Makrai Szonja és R. Kiss Kornélia.

A teljes cikket a Magyar Hang július 17-én megjelent 2020/29. számában olvashatja el.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/29. számban? Itt megnézheti!