Ungár Péter rákérdezett, jogosan támadják-e Hermann Róbertet

Ungár Péter rákérdezett, jogosan támadják-e Hermann Róbertet

Ungár Péter (Fotó: Végh László / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A múlt héten számoltunk be róla, hogy a Magyar Nemzet néven kiadott kormánypárti napilap új célpontot talált: ezúttal a Hadtörténeti Intézet és a Veritas munkatársának, Hermann Róbertnek sikerült nekimenni. A hadtörténész egyébként Orbán Viktor volt osztálytársa, neves szakember, akinek a „bűne” annyi volt, hogy kritikus volt a Szakács Árpád és Raffay Ernő mellett felsorakozott tudósok listáját látva. Hermann ugyanis leszögezte, történész alig van köztük, így kevésbé kompetensek annak eldöntésében, milyen szerepet játszott a szabadkőművesség Trianonban.

A vitában egyébként akadnak a Szakács-vonalnak más jobboldali bírálói is. Legutóbb épp a Mandiner főmunkatársa, Szilvay Gergely írt arról, hogy nem a szabadkőműves-vadászat a jobboldaliság mércéje. Nem tetszett ez sem Szakácsnak, Facebook-oldalán úgy kommentálta a cikket: „Szilvay kolléga megcáfolta az összes olyan állítást, amit senki sem állított. A ködevők versenyében övé a trófea!” Hermann támadásával szemben egyébként kifejezte ellenérzéseit a Fidesz politikusa, L. Simon László is.

Ungár Péter LMP-s képviselő ezek után a miniszterelnök kabinetfőnökéhez, Rogán Antalhoz nyújtott be kérdést azzal a címmel: jogosan támadják-e Hermann Róbertet?

„A támadó cikk szerzőjét az bosszantotta fel, hogy Hermann Róbert viccesnek titulálta Szakács Árpád és Raffay Ernő melletti kiállásról szóló hírt, miszerint tudósok sorakoztak fel a szabadkőművességről sajátos véleményt képviselő Szakácsék mellett, csakhogy Hermann közlése szerint alig valaki közülük történész. Ezzel kapcsolatban tisztelettel kérdezem, hogy jogos-e a Magyar Nemzet támadása a Hadtörténeti Intézet munkatársa, Hermann Róbert történész felé?” – érdeklődött Ungár.

A kormány – ahogy persze várható volt – visszaütötte a labdát. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, Dömötör Csaba jelezte: a téma kormányzati feladatkört nem érint, ezért kéri az indítvány visszautasítását. „A képviselő által feltett kérdés kormányzati hatáskört nem érint, mivel a Kormány egyetlen tagjának sem feladata újságírói kijelentések, véleménycikkek értékelése” – utasította vissza az írásbeli kérdést a Kövér László jegyezte dokumentum.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.