Magyar szülők a senki földjén

Magyar szülők a senki földjén

(Fotó: Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sok magyar család kötött szerződést a svájci CryoSave őssejtbankkal gyermeke köldökzsinórvérének és -szövetének tárolására. A cég azonban bajba került, a minták egy konkurenséhez vándoroltak, s időközben belépett a történetbe egy újabb szereplő. Jelenleg teljes a bizonytalanság. Őssejtminták nyomában, első rész.

Az őssejtbankok marketingstratégiája mindenesetre azzal igyekszik hatni a szülőkre, hogy a gyermek születése egyszeri és megismételhetetlen pillanat: ilyenkor van lehetőségük arra, hogy gondoskodjanak utódjuk egészségéről. Számos, cikkünk készítésekor megkérdezett ember kiemelte: úgy érezte, „rossz szülő” lenne, ha nem kötne szerződést az őssejtcéggel, és nem adná meg az őssejtes gyógyítás majdani lehetőségét gyermekének.

(...)

A közelmúltig négy ilyen cég tevékenykedett Magyarországon, ebből az egyik a svájci központú CryoSave. A társaság több más európai országban is végezte a szolgáltatást, és azt követően került nehéz anyagi helyzetbe, hogy sikertelenül próbált beindítani egy újabb üzletágat. A pénzügyi gondok miatt úgy döntöttek, nem tárolják tovább azt a 330 ezer köldökzsinórmintát, amelyért a szülők Európa-szerte fizettek nekik, és 2019 februárjában megállapodtak egyik versenytársukkal, a lengyel FamiCorddal: az ő varsói laborjukba szállítják át a Genfben tárolt teljes mennyiséget.

(...)

Hozzávetőlegesen egy év alatt a gyerekeik egészségét biztonságban tudni akaró szülők a senki földjére jutottak el. A cég, amelyre rábízták gyermekeik mintáit, csődeljárás alatt áll, a fél Európán átutaztatott őssejtminták jelentős része pedig egy olyan vállalatnál található, amellyel nincsenek jogi viszonyban, és ez a társaság a jelen állás szerint nem is kommunikálhat velük.

A teljes cikket a Magyar Hang július 17-én megjelent 2020/29. számában olvashatja el.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/29. számban? Itt megnézheti!