Az Index újságírói szerint elfogadhatatlan a főszerkesztő kirúgása

Az Index újságírói szerint elfogadhatatlan a főszerkesztő kirúgása

Dull Szabolcs az ATV műsorában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogadhatatlan a főszerkesztő, Dull Szabolcs kirúgása – jelentették ki szerda délutáni közleményükben a lap újságírói. Mindezt nem sokkal azután, hogy nyilvánosságra került Dull utolsó állománygyűlése, amin azt mondta: Bodolai László kuratóriumi elnök „méltányos összeget” ajánlott neki, ha közös megegyezéssel távozik. Ezt nem fogadta el, így Bodolaiék végül kirúgták őt.

Dull Szabolcs szerint indokként a függetlenségi barométer átállítását, illetve a szerkesztőségi közleményeket nevezték meg. Úgy látja, nem Bodolai László önálló döntése volt a kirúgása. Azt kérte kollégáitól, hogy mielőtt bármi komolyabb döntést hoznak, beszéljenek a korábbi főszerkesztő, jelenleg vezető szerkesztő Tóth-Szenesi Attilával.

Az Index munkatársai azután állították át a függetlenségi barométert, hogy kiderült: Gerényi Gábor javaslata nyomán feldarabolnák a szerkesztőséget, kiszerveznék a rovatokat. Ezt az ötletet azóta állítólag elvetették. Aggodalomra adott okot az is, hogy az Index hirdetéseit szervező Indamediához megérkezett a kormánymédia embere, Vaszily Miklós.

A szerda délutáni közleményben a lap újságírói azt írták:

„Évek óta hangoztatjuk, hogy két dolgot tartunk az Index független működése feltételének: hogy se az Indexen megjelenő tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe, szerkezetébe ne történjen külső beavatkozás. Dull Szabolcs kirúgásával ez utóbbi feltétel sérült.

Bodolai arra hivatkozik, hogy a főszerkesztő kiszivárogtatott egy döntéselőkészítő anyagot, és az utóbbi napokban (Dullnak) nem volt módja kontrollálni vagy megállítani a belső folyamatokat.

Amiről Bodolai beszél – az Indamedia által felkért tanácsadóknak az Index átalakításáról szóló koncepciójának kiszivárgása, majd ennek következtében az Index függetlenség-barométerének átállítása – egy hónapja történt. Azóta a szerkesztőség következetesen kiállt a főszerkesztő mellett. Az egyetlen dolog, amit Dull Szabolcs nem tudott kontrollálni, az a megszorításokkal fenyegető zsarolási folyamat volt, mellyel Bodolai László a mutató visszaállítását próbálta kikényszeríteni.

Dullt valójában azért kellett meneszteni, mert világossá tette, hogy nem enged a zsarolásnak. A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, és nem tudjuk másnak tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek, ami a független szerkesztőségi munka ellehetetlenülését fogja eredményezni.”

Bodolai László közben megszólalt a Pesti Hírlapnak és azt mondta, hogy ő nem zsarolt senkit. – Felajánlottuk neki a jogszabályok által rögzített módon a közös megegyezéssel történő felmondást – mondta a jogász, hozzátéve, hogy „ebben természetesen szerepelt titoktartási nyilatkozat, épp olyan, amilyet bármelyik cég használ”.

A történtek miatt az esti órákban a Momentum közben péntekre tüntetést hirdetett az Index szerkesztősége elé, ahonnan a Karmelita kolostorhoz vonulnának.