Idén jelentősen megnőtt az emberölések száma Magyarországon

Idén jelentősen megnőtt az emberölések száma Magyarországon

Rendőrök és bűnügyi helyszínelők Angyalföldön, egy használaton kívüli telephelyen, ahol holtan találtak egy férfit 2020. május 27-én. A 29 éves ember gyilkosság áldozata lett (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábbi tíz évben meredeken csökkent Magyarországon az emberölések száma, idén viszont ez emelkedett – derítette ki a Qubit az Országos Rendőr-főkapitányságnak (ORFK) benyújtott közérdekűadat-igénylésből. Ezt azután kérték ki, hogy nem találtak egységes statisztikát a gyilkosságok számáról, miközben az elmúlt hónapok híreit olvasva úgy lehetett érezni, tombol az erőszak Magyarországon. A tudományos hírportál megkereséséből kiderült, az adatok elvileg kinyerhetőek az EBNyR bűnügyi statisztikai rendszerből, bár az nem túl felhasználóbarát.

A kapott adatokból kiderült, 2009 és 2019 között az emberölések száma kevesebb mint a felére csökkent, idén viszont emelkedni kezdett: 2020 januárja és májusa között Budapesten 13, országosan pedig 56 emberölés történt. Mindez már most majdnem annyi, mint amennyivel tavaly egy teljes év alatt számolhattunk. Akkor a fővárosban 15, országosan pedig 76 gyilkosság történt.

Az emelkedés főleg márciusban és májusban volt tapasztalható, tehát ezek már mutathatnak összefüggést a kijárási korlátozásokkal. Márciusban országosan 14 történt, áprilisban 11, májusban 15. Budapesten áprilisban kettő, míg májusban hét esettel kellett számolni.

Ha a 2019-es év havi átlagát vesszük, 32 áldozatnak kellett volna lennie az első öt hónapban országosan. Az 56 eset így 75 százalékos növekedést jelent. Felmerülhetett, hogy tavasszal esetleg máskor is megugrik az emberölések száma, de ezt a részletesebb adatok cáfolják. Inkább a téli hónapokban szokott jelentős lenni a növekedés, míg tavasszal csökkenni szokott az élet elleni bűncselekmények száma.

– A kapott adatokból nem tudhattuk biztosan, hogy az emberölések számának növekedése tényleg a kényszerű összezártsággal és az állásvesztéssel, valamint az előbbiek miatt gyakoribbá vált családon belüli erőszakkal áll-e összefüggésben, de az biztos, hogy az utóbbi 3 hónapban valami megtörte az évek, évtizedek óta tartó csökkenést – összegzett a Qubit.