Többen felmondtak az Indexnél – A szerkesztőség Dull Szabolcs főszerkesztő visszahelyezését kéri

Többen felmondtak az Indexnél – A szerkesztőség Dull Szabolcs főszerkesztő visszahelyezését kéri

Az Index szerkesztőségi ülése (Fotó: Index/Bődey János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elkezdődtek a felmondások az Indexnél az után, hogy szerdán kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt és a szerkesztőség a csütörtöki állománygyűlésen hiába kérte, hogy visszahelyezzék a pozíciójában. Több ismert újságíró távozásáról tudni.

A szerkesztőség Dull Szabolcs tegnap menesztett főszerkesztő visszahelyezését kérte Bodolai Lászlótól, az ügyvéd azonban erre nemet mondott – a 24.hu tudósítása szerint ezt Munk Veronika főszerkesztő-helyettes mondta el újságírók előtt az Index épületében a csütörtök délutáni szerkesztőségi gyűlés után. – Dull Szabolcs személye jelentette volna, hogy egységesen és függetlenül tudott volna az Index tovább működni – mondta. Új főszerkesztőt egyébként Bodolai László nem nevezett ki, a főszerkesztő-helyetteseket azonban a munka folytatására kérte fel.

– Nem tudjuk, hogy most mi történik. Határozottan azt gondolom, hogy sokak számára a szerkesztőségből véget ért az Indexben a munka – fogalmazott a főszerkesztő-helyettes. A Média1 egyébként már szerdán este arról írt, hogy több mint negyvenen tervezik a felmondásukat.

Az Index közben ismét kiadott egy nyilatkozatot:

Az Index szerkesztősége a július 23-i szóbeli tárgyalás után írásban is kérte Bodolai Lászlót, az Index Zrt.-t tulajdonló alapítvány vezetőjét, hogy – mint munkáltató – az elbocsátott főszerkesztőt, Dull Szabolcsot helyezze vissza pozíciójába.
A szerkesztőség kérése az volt, hogy Bodolai László mielőbb válaszoljon írásban.
A szóbeli tárgyaláson Bodolai határozott nemmel felelt erre a kérésre, majd ezt később írásban is megerősítette, mint közölte, Dull Szabolcs főszerkesztőt nem áll módjában visszavenni. „A bizalomvesztés olyan mély iránta, vele szemben, hogy nem tudok vele semmilyen módon együtt dolgozni” – írta.

Eközben többen felmondtak az Index újságírói közül. A 24.hu elérte Dezső Andrást, az elsőként távozók egyikét, aki megerősítette, hogy beadta felmondását. Információik szerint Szalai Bálint a gazdaság rovat újságírója is a távozók közt van. A Népszava közben azt írja, a szocioriportjainak köszönhetően elismert Janecskó Kata és a volt főszerkesztő-helyettes Miklósi Gábor is beadta felmondását csütörtökön. Távozik a laptól Zsuppán András, a kultúra rovat vezetője is.

A Hvg.hu információi szerint többek azért nem tudtak felmondani, mert Bodolai László már nem tartózkodik a szerkesztőségben. A hírek szerint a hátsó kijáraton távozott.

Az Index több héttel ezelőtt került a fókuszba, amikor a szerkesztőség átállította a függetlenségi barométerét arra, hogy veszélyben vannak, miután felmerült a lap feldarabolásának terve.

Bodolai László (középen) az Index állománygyűlésén (Fotó: Index/Bődey János)

Szerdán felgyorsultak az események, amikor kiderült: kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt. A 444 egy videót hozott nyilvánosságra, ahol a főszerkesztő elmondta: Bodolai „pénzügyi kérdések” megvitatására hívta egy külső helyszínre, ott pedig közölte vele, hogy távoznia kell. Dull Szabolcs szerint egy „méltányos összeget” ajánlottak neki, ha közös megegyezéssel távozik, ezt viszont nem fogadta el.

A szerkesztőség ezután közös nyilatkozatban állt ki a főszerkesztő mellett. Azt írták: „Dullt valójában azért kellett meneszteni, mert világossá tette, hogy nem enged a zsarolásnak. A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, és nem tudjuk másnak tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek, ami a független szerkesztőségi munka ellehetetlenülését fogja eredményezni.”

Bodolai László később egyébként állította, ő nem zsarolt meg senkit.

Több közéleti személyiség is kifejezte aggodalmát az Indexnél történtek miatt, a Momentum pedig péntek délutánra tüntetést szervez. A szerkesztőség épületétől vonulnának egészen a karmelita kolostorig.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.