Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Többen felmondtak az Indexnél – A szerkesztőség Dull Szabolcs főszerkesztő visszahelyezését kéri

Szerző: | 2020. július 23., 15:07 | Belföld, Featured

Az Index szerkesztőségi ülése (Fotó: Index/Bődey János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elkezdődtek a felmondások az Indexnél az után, hogy szerdán kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt és a szerkesztőség a csütörtöki állománygyűlésen hiába kérte, hogy visszahelyezzék a pozíciójában. Több ismert újságíró távozásáról tudni.

HIRDETÉS - AIP

A szerkesztőség Dull Szabolcs tegnap menesztett főszerkesztő visszahelyezését kérte Bodolai Lászlótól, az ügyvéd azonban erre nemet mondott – a 24.hu tudósítása szerint ezt Munk Veronika főszerkesztő-helyettes mondta el újságírók előtt az Index épületében a csütörtök délutáni szerkesztőségi gyűlés után. – Dull Szabolcs személye jelentette volna, hogy egységesen és függetlenül tudott volna az Index tovább működni – mondta. Új főszerkesztőt egyébként Bodolai László nem nevezett ki, a főszerkesztő-helyetteseket azonban a munka folytatására kérte fel.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

– Nem tudjuk, hogy most mi történik. Határozottan azt gondolom, hogy sokak számára a szerkesztőségből véget ért az Indexben a munka – fogalmazott a főszerkesztő-helyettes. A Média1 egyébként már szerdán este arról írt, hogy több mint negyvenen tervezik a felmondásukat.

Az Index közben ismét kiadott egy nyilatkozatot:

Az Index szerkesztősége a július 23-i szóbeli tárgyalás után írásban is kérte Bodolai Lászlót, az Index Zrt.-t tulajdonló alapítvány vezetőjét, hogy – mint munkáltató – az elbocsátott főszerkesztőt, Dull Szabolcsot helyezze vissza pozíciójába.
A szerkesztőség kérése az volt, hogy Bodolai László mielőbb válaszoljon írásban.
A szóbeli tárgyaláson Bodolai határozott nemmel felelt erre a kérésre, majd ezt később írásban is megerősítette, mint közölte, Dull Szabolcs főszerkesztőt nem áll módjában visszavenni. „A bizalomvesztés olyan mély iránta, vele szemben, hogy nem tudok vele semmilyen módon együtt dolgozni” – írta.

Eközben többen felmondtak az Index újságírói közül. A 24.hu elérte Dezső Andrást, az elsőként távozók egyikét, aki megerősítette, hogy beadta felmondását. Információik szerint Szalai Bálint a gazdaság rovat újságírója is a távozók közt van. A Népszava közben azt írja, a szocioriportjainak köszönhetően elismert Janecskó Kata és a volt főszerkesztő-helyettes Miklósi Gábor is beadta felmondását csütörtökön. Távozik a laptól Zsuppán András, a kultúra rovat vezetője is.

A Hvg.hu információi szerint többek azért nem tudtak felmondani, mert Bodolai László már nem tartózkodik a szerkesztőségben. A hírek szerint a hátsó kijáraton távozott.

Az Index több héttel ezelőtt került a fókuszba, amikor a szerkesztőség átállította a függetlenségi barométerét arra, hogy veszélyben vannak, miután felmerült a lap feldarabolásának terve.

Bodolai László (középen) az Index állománygyűlésén (Fotó: Index/Bődey János)

Szerdán felgyorsultak az események, amikor kiderült: kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt. A 444 egy videót hozott nyilvánosságra, ahol a főszerkesztő elmondta: Bodolai „pénzügyi kérdések” megvitatására hívta egy külső helyszínre, ott pedig közölte vele, hogy távoznia kell. Dull Szabolcs szerint egy „méltányos összeget” ajánlottak neki, ha közös megegyezéssel távozik, ezt viszont nem fogadta el.

A szerkesztőség ezután közös nyilatkozatban állt ki a főszerkesztő mellett. Azt írták: „Dullt valójában azért kellett meneszteni, mert világossá tette, hogy nem enged a zsarolásnak. A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, és nem tudjuk másnak tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek, ami a független szerkesztőségi munka ellehetetlenülését fogja eredményezni.”

Bodolai László később egyébként állította, ő nem zsarolt meg senkit.

Több közéleti személyiség is kifejezte aggodalmát az Indexnél történtek miatt, a Momentum pedig péntek délutánra tüntetést szervez. A szerkesztőség épületétől vonulnának egészen a karmelita kolostorig.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Bodolai László, Dull Szabolcs, Index, médiapiac, Munk Veronika


Bulvár rovat

Bulvár rovat

Ihaj, csuhaj, micsoda lagzi lesz ez! Habár meghívva nem leszünk, de attól tartok, a menyasszonytánchoz mégis a mi zsebünkből kerülnek a milliók a tányérkára.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest