Népszava: Jogellenes adatkezelés miatt bírságolt cég kapott megbízást Palkovics minisztériumától

Népszava: Jogellenes adatkezelés miatt bírságolt cég kapott megbízást Palkovics minisztériumától

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Olyan telemarketinges céggel szerződött az Innovációs és Technológiai Minisztérium automatizált hanghívások indítására, amelyet korábban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 10 millió forintos bírsággal sújtott – írja a Népszava. Mint a lap megjegyzi, a szóban forgó Optimusz Direkt Marketing Kft. azért kapta a nagy összegű bírságot, mert szabálytalanul kezelte egy panaszos korábban megadott adatait. A 10 millió forint a hatóság által kiszabható legmagasabb összeg.

Az ITM 193,65 millió forint értékben szerződött az Optimusz Direkt Marketing Kft.-vel az idei évben. A tárca szerződési listája szerint a cég feladata „automatizált hanghívások teljesítéséhez szükséges szoftverkörnyezet kialakítása, biztosítása, továbbá automatikus hanghívások indítása”. A szerződést kiszúró Jakab Péter, a Jobbik elnöke írásban több írásbeli kérdést tett fel a minisztériumnak, azt tudakolva, hogy az ITM milyen céllal rendelte meg az automatizált telefonhívásokat, milyen alapon és eljárás során választotta ki a feladatra ezt a céget, továbbá hogy a munkafolyamatban miképpen garantálható a személyes adatok védelme. Arra is kíváncsi volt, milyen adatokhoz fér majd hozzá a vállalkozó.

A tárca nevében válaszoló Schanda Tamás államtitkár csak az egyik kérdésre adott választ. Azt írta, hogy a szerződés keretében csaknem 2,7 millió automatizált hívást bonyolítottak, melyekben az állampolgárokat tájékoztatták a koronavírus-járvány kockázatairól és a sikeres védekezéshez szükséges teendőkről. Ez főleg a 65 éven felülieknek jelentett segítséget – tette hozzá Schanda.

Egyebekben pedig azt vetette Jakab szemére, hogy „a járvány ellen mindenki összefogott Magyarországon, leszámítva a baloldalt, amely kihúzta magát a közös védekezésből.”