Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP

Európai Újságíró Szövetség: Európa vezetői védjék meg a média szabadságát Magyarországon

Szerző: | 2020. július 27., 19:47 | Belföld, Külföld

Résztvevők az Index melletti szimpátiatüntetésen 2020. július 24-én (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elismerően szólt az Index és a sajtószabadság mellett kiálló pénteki tömegdemonstrációról az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) hétfőn kiadott közleményében, és felszólította Európa vezetőit, hogy védjék meg a média szabadságát Magyarországon – írja honlapján a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ).

HIRDETÉS - AIP

Mogens Blicher Bjerregård, az EFJ elnöke szerint többé nem fér kétség ahhoz, hogy Magyarországon nem biztosítják az alapjogokat, és a média sokszínűségének lebontásával az állampolgárok egyre kevésbé férnek hozzá a független és ellenőrzött információkhoz.

„Az EFJ maradéktalanul szolidáris az Index dolgozóival. Büszkék vagyunk arra, ahogy reagáltak. Felszólítjuk az Európai Uniót és a tagállamokat, hogy indítsanak vizsgálatot a magyarországi médiaviszonyok, a tulajdonosi struktúra és a pluralizmus leépítése miatt. Itt az ideje a tetteknek!” – tette hozzá Ricardo Gutiérrez, az EFJ főtitkára.

Múlt héten már az Európai Bizottság alelnöke, Věra Jourová is kifejezte aggodalmát a magyarországi médiaszabadság és az Index sorsa miatt.

Az Index csaknem teljes szerkesztősége pénteken mondott fel, miután a vezetőség nem helyezte vissza pozíciójába a kirúgott főszerkesztőt, Dull Szabolcsot. A vezetőség és az újságírók közötti tárgyalások a feltételekről hétfőn kezdődtek, a hvg.hu úgy tudja, 20-22 embert azonnali hatállyal felmentettek a munkavégzés alól. Azt egyelőre nem tudni, hogy az Index igazgatóságából valóban távozik-e Szombathy Pál vezérigazgató és Sztankóczy András, akikről lapunk írta meg, hogy lemondásukat helyezték kilátásba arra az esetre, ha feláll a szerkesztőség. A Válasz Online szerint pletykák terjedtek arról, hogy volt munkatársuk, Sztankóczy lehet az Index új főszerkesztője. Amikor az utolsó közös értekezletükön, a múlt héten erre rákérdeztek, Sztankóczy annyit mondott, hogy „nem tudom”.

Címkék: Európai Újságíró Szövetség, Index, Magyar Újságírók Országos Szövetsége, Mogens Blicher Bjerregård, Ricardo Gutiérrez, sajtószabadság


Meghízott önkéntesek

Meghízott önkéntesek

Kijárási korlátozás, karantén, otthoni kenyérsütés és egyéb előre nem látható események miatt sokunknak változ(hat)ott a testmérete,

Hózáporok is lehetnek

Hózáporok is lehetnek

Napközben a Dunántúlon és a középső területeken az északnyugati szél időnként megerősödik, a Bakonyban és a Fertő térségében viharos széllökések is előfordulhatnak.

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

Testről és lélekről a rivalda innenső és túlsó oldalán.

Pin It on Pinterest