Magyar szülők a senki földjén – Őssejtminták nyomában, II. rész

Magyar szülők a senki földjén – Őssejtminták nyomában, II. rész

Embrionális őssejt minta mikroszkóp alá helyezése (Fotó: MTI/Oláh Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sok magyar család kötött szerződést a svájci CryoSave őssejtbankkal gyermeke köldökzsinórvérének és -szövetének tárolására. A cég azonban bajba került, mind a hazai leányvállalata, mind a svájci anyacége eltűnt, a születéskor levett őssejtmintákat Svájcból egy lengyel céghez, a FamiCord varsói laborjába szállították, amellyel azonban nincs – az átszállításkor biztosan nem volt – jogviszonya a szülőknek. A cikksorozat mostani, második részéhez háttérbeszélgetéseket folytattunk az ügyben érintett szülőkkel.

A lapunk által megkérdezett egyik szülőpár például 604 ezer forintot fizetett a CryoSave-nek 25 évre, ebből még hátra volna 17 év. Ha most nem szerződnek át a FamiCordhoz, akkor legkésőbb 4 év múlva (hiszen egy év már letelt a hozzájuk történő átszállítás óta) kidobják a mintáikat. Ám ez előbb is bekövetkezhet, ha a CryoSave felszámolása előbb ér véget. Tehát a CryoSave a példánkban szereplő ügyfeleket 13 évnyi befizetéssel, 314 ezer forinttal – szavaik szerint – verte át.

(...)

A szülők elmondásuk szerint könnyen túszként érezhetik gyerekeik mintáit, amelyeket úgy tudhatnak biztonságban, ha fizetnek. Egy olyan cégnek, amelyet nem ők választottak ki.

(...)

A szülők egyébként rohangáltak hatóságtól hatóságig, ám nem találtak olyan magyar állami szervet, amely az őssejtbizniszt felügyelné, vagy legalábbis felvállalná a képviseletüket ebben a bonyolult helyzetben. Az ügyfelek végül megbíztak egy svájci –magyar ügyvédi irodát, hogy szakvéleményt nyújtson számukra a jogi teendőkről. Az ügyvéd szakvéleményében leírta, hogy már az is kérdéses, miképp lettek a magyar céggel szerződő ügyfelekből svájci ügyfelekké, hiszen ehhez nem járultak hozzá, és ezzel kivonták őket a magyar jog alól.

A teljes cikket elolvashatja a Magyar Hang július 24-én megjelent 2020/30. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/30. számban? Itt megnézheti!

Címkék: CryoSave, Őssejt, FamiCord

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.