Újra a légi kémiai irtással igyekeznek elpusztítani a szúnyogokat Magyarországon

Újra a légi kémiai irtással igyekeznek elpusztítani a szúnyogokat Magyarországon

Kémiai szúnyogirtást végeznek egy Antonov An-2 típusú repülőgéppel Nagykanizsa felett 2019. július 18-án (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A katasztrófavédelem és az általa megbízott konzorcium felkészületlensége vezetett oda, hogy most „tüzet kell oltani”, és újra az elavult módszerrel, vagyis a légi kémiai irtással igyekeznek elpusztítani a magyarok életét megkeserítő szúnyogokat – írja a fejleményeket ismerő forrásaira hivatkozva a 24.hu.

A hírportál témáról szóló összefoglalójában emlékeztet: „2020-ban már nem szórhatják a fejünkre a kémiai szúnyogirtó szereket, de korai volt az öröm, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ugyanis hétfőn bejelentette, hogy átmenetileg, 180 napra újra engedélyezik azt a módszert, amelyet az Európai Unió országaiban már csak egészen indokolt esetben és akkor is csak egy-egy adott területre koncentrálva lehet alkalmazni.” A cikk szerint az NNK indoklásában az utóbbi időben hullott nagy mennyiségű esőre és egy esetleges, szúnyogok okozta betegséghullám megjelenésére hivatkozott.

A 24.hu forrásai szerint egyik magyarázat sem igazán elfogadható, mivel a csapadék mennyisége nem volt kirívó, ráadásul komolyabb árvíz sem volt az idén, az úgynevezett invazív (nem őshonos, gyors ütemben terjeszkedő) fajokat pedig nem vagy csak nagyon kis százalékban lehet kémia légi irtással kiirtani. „A célzott biológiai szúnyogirtásra időben fel kellett volna készülni, ez azonban szakértők szerint nem történt meg, noha az sokkal hatékonyabb, mint a kémiai, mivel nem a fejlett szúnyogokat, hanem a lárvákat pusztítja el, más rovarokat viszont – a kémiai szerrel szemben – nem károsít” – írják.

A hírportálnak nyilatkozó Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa megmosolyogtatónak nevezte a népegészségügyi központ bejelentését, megjegyezve, hogy Magyarországon egyébként is csupán egy százalékban történik biológiai irtás, és 99 százalékban alkalmazzák a kémiait. Ennél még Szerbiában is sokkal jobb a helyzet, ott már 50-50 százalék az arány.

Kőszegi Dániel, a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetségének elnöke a 24.hu-nak arról beszélt: „Hivatalos engedélyt továbbra sem kapott a kémiai szer légi irtásra, csak ideiglenesen lehet használni. Ez a szer kárt okozhat, ha elsodródik védett területekre, az élővízbe”. Kőszegi a legnagyobb gondnak azt látja, hogy kevés géppel álltak neki a földi kémiai irtásnak, pedig a munkát végző konzorcium tudta, hogy nem lesz légi irtás, ezért sokkal többi földi gépet kellett volna hadrendbe állítani. Ráadásul szerinte nem is a megfelelő időben próbálták kipusztítani a vérszívókat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából a szúnyoggyérítéseket végző Szerocor Konzorcium vezetője, Fekete Gábor július elején egy interjúban arról beszélt, hogy az idei szúnyogszezon nem tekinthető tipikusnak.

– Tavaly komoly szúnyoginvázió volt idehaza, az országos gyérítést áprilisban kezdték meg, de az így is áldatlan állapotok miatt júniusban a kormány 825 millió forint plusz pénzt adott a katasztrófavédelemnek, hogy kezelje a helyzetet. Szakértők már ekkor is arról beszéltek: probléma, hogy Magyarországon hagyományosan nem a lárvákat, hanem 98-99 százalékban a kifejlett szúnyogokat irtják, főleg légi úton – emlékezetet cikkben a 24.hu. A hírportál azt is megjegyzi: a katasztrófavédelmi hatóságon nyomás volt az utóbbi hetekben, Gyomaendrőd polgármestere például tíz polgármesterrel együtt július elején levélben kérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy újból vessék be a hagyományos légi kémiai permetezést az elviselhetetlenül sok szúnyog miatt.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.