Sorra mondják le a még megmaradt fesztiválokat

Sorra mondják le a még megmaradt fesztiválokat

A Nagyszínpad helye egy szintén elmaradt fesztiválhelyszínen (Fotó: Fishing on Orfű/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden eddiginél jobban vártuk az ideit – így kezdte csütörtök délutáni bejegyzését a Strand Fesztivál, miután Gulyás Gergely bejelentette, augusztus 15. után sem engedélyezik az ötszáz fő feletti rendezvényeket. A szervezők a poszt szerint nem várták, de számítottak a mai döntésre, miután 2020-ban minden fesztivál elmarad szerte a világon. De biztosra veszik, hogy pár nap múlva felállnak majd, és elkezdenek készülni a 2021-es eseményre.

„Már a vírus megjelenése előtt is láttuk, hogy rekordév lesz az idei, hiszen minden eddiginél többen váltottatok jegyet-bérletet. Aztán a leállások, a »maradj otthon« időszak után augusztus 18-a számunkra az év legfontosabb, legjobban várt napja lett. Tudjuk és érezzük, hogy ezzel Ti is így vagytok. Fesztiválszervezőként ritkán tapasztaljuk, amit idén, ritkán érezzük, hogy ennyire hiányzik a közönségünk. Milliószor elképzeltük, milyen lesz majd, amikor sorban állás után végre beszaladtok a placcra, felveritek a sátrakat, megszólal az első koncert” – olvasható a posztban. A rendezvényre jött volna Timmy Trumpet, tervben volt a Parov Stelar fellépése, ahogy a Margaret Island-é, a Brains-é vagy épp a Kiscsillagé is.

A B My Lake Fesztivál is azt közölte csütörtökön, hogy a kormány döntése értelmében a rendezvény elmarad. „2013 óta minden évben óriási erőbedobással, lelkesedéssel és igyekezettel dolgoztunk azon, hogy Magyarország egyik legjobb elektronikus zenei fesztiválját hozzuk létre a Balaton partján. Nem volt ez másképp 2020-ban sem. Úgy gondoljuk, hogy idén az egyik legerősebb programot raktuk össze a B my Lake történetében” – közölte a fesztivál, amit augusztus 19. és 22. között tartottak volna Zamárdiban, és fellépett volna az Adana Twins, Amelie Lens, Ben Klock és Marco Bailey.

„A kormány döntése szerint eddig úgy tűnt, hogy a fiatalok velünk zárhatják a nyarat, azonban a mai kormányinfon elhangzottak szerint a teljes idei fesztiválszezon elmarad. Ötvenegy év után ez lesz az első év, hogy SZIN nélkül zár a nyár - de megértjük a helyzetet, és bízunk abban, hogy jövőre újra éled a fesztiválszezon. Hiányozni fogtok!” – tette közzé a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN). Az augusztus 26. és 30. közti rendezvényre korábban meghívták Jason Derulót, John Newman-t, a Russkaját, és a hazai fellépők színe javát a Honeybeast-től a Halott Pénzen és a Follow The Flow-n át a Kowalsky meg a Vegáig.

A Kolorádó Fesztivál esetében az augusztus 26-29. közti időpont is új dátum volt, de a szervezők most ezt is lemondták. A KOKOROKO és upsammy mellett több mint száz hazai művész csatlakozott, hiába. „Egy évnyi szervezés után, kétszeri dátummódosítással a hátunk mögött azt érezzük, mindent megtettünk. Sajnos ez most nem rajtunk múlt. Csapaton belül korábban született egy mondásunk: addig toljuk, amíg lehet. Így is tettünk, és úgy gondoljuk, megérte a végsőkig küzdeni. Az biztos, hogy ezután nem lesz egyszerű, hiszen ez a döntés az egész szakma számára nehéz időket üzen. (...) Mondanunk sem kell, hogy pénzügyileg mekkora veszteségeket szenvedünk el éppen, nem beszélve az átszervezésekkel járó plusz kockázatokról, amiket bevállaltunk, hogy megpróbáljuk későbbre menteni a Kolorádót. Ez nem sikerült sajnos, de még rosszabb érzés lenne, ha meg sem próbáljuk” – közölték a szervezők.

„Ez itt a nagyszínpadunk helye, ma. Nemrég eldőlt, hogy idén így is marad... Kedves fishingesek, az van, hogy a Kormány döntésének értelmében az idei Fishing on Orfű fesztivált nem tarthatjuk meg. Elképesztően szomorúak vagyunk. Rengeteg munka, egy teljes átszervezés valamint számos B-terv kidolgozásának erőfeszítései kerülnek most a kukába” – ezt már a Fishing on Orfű posztolta. Lovasi András egyébként nemrég azt nyilatkozta, hogy ha az idei fesztivál elmarad, úgy a jövő évi is veszélybe kerül. Lovasi egyike volt a Majkától a Tankcsapdán át a Magna Cum Laudéig ívelő sornak: mind arra figyelmeztettek, hogy a szakmabeliek alig tudnak már megélni, és ha valóban nem engedélyezik az augusztus 15. utáni tömegrendezvényeket, az végzetes hatással járhat.

„Tudjuk, hogy nem csak mi kerültünk nehéz helyzetbe, de engedjétek meg, hogy pár gondolatot megosszunk veletek. Mi egy teljesen független, szponzormentes fesztivál vagyunk, láthatjátok évről évre, hogy nálunk nincsenek eladott nagyszínpad-nevek (ti szavazzátok meg azokat), nincsenek reklámok, szórólapok, reklámokat sugárzó kivetítők, hostessek. Nagyon sok munkánkba került elérni, hogy nálunk csak ti meg a zene lehessetek, a lehető legjobb hangulatban, a kereskedelmi szemléletet leginkább kizárva. Viszont ennek ára van: szponzorok híján a Fishingnek mindösszesen két bevételi forrása van: a belépőjegyek és a vendéglátás. Ez a két forrás vált most semmivé. A kiadásaink viszont maradtak. A tisztánlátás végett el kell, hogy mondjuk, hogy a Fishing jó pár embernek egész éves munkahely, komoly infrastrukturális és üzemeltetési költségeink valamint bérleti díjaink vannak, a hirdetési és fejlesztési kiadásainkat sem fogjuk visszakapni már. Summázva: ez soktízmilliós mínusz. Ha fontos neked a Fishing, ha jelent valamit neked ez a fesztivál, ha a szíveden viseled a jövőjét, akkor arra kérünk: támogass bennünket” – kérték a szervezők.

Hozzátéve, hogy a jegyeket vissza kell váltani, tehát a megvásárolt belépők nem lesznek érvényesek 2021-re. (Vannak olyan külföldi fesztiválok, ahol az idei bérletek jövőre lesznek érvényesek.)

Az idei fesztivált minden eddiginél jobban várták az EFOTT-tól is, hiszen a 45. születésnapot tervezték megünnepelni. „Nincsenek szavak” – értékelték a történteket, hozzátéve, hogy hamarosan közzéteszik az információkat a megvásárolt jegyekkel, és azok jövő évre való átvitelével kapcsolatban.

„Nincs mit szépíteni rajta, nekünk ma Veletek együtt összetört a szívünk! 💔 Ez a színpad egy ideig még üres marad...tudjuk, hogy csalódottak vagytok és utáljuk, hogy újra a türelmeteket kell kérjük... de tartsatok ki velünk!” – ezt már a Budapest Park tette ki, ami szintén veszélybe került, miután az ötszáz fő alatti rendezvényekből a hely nem tud megélni.

A Művészetek Völgye idén őszi Völgyhétvégéket tervez, ezek a csütörtöki bejelentés szerint tarthatóak lesznek, miután ötszáz fő alatt számolnak. „Mi kicsiben is nagyok leszünk” – írták.