Fontosabb a Lánchíd felújításánál, hogy kik fogják felújítani?

Fontosabb a Lánchíd felújításánál, hogy kik fogják felújítani?

A Lánchíd (Fotó: Pixabay/Nagy Gyöngyi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Habár nem ért egyet a főváros azzal, amire hivatkozva a Közbeszerzési Hatóság visszadobta a Lánchíd felújítására kiírt tendert, de mégis módosítják a pályázatot.

A Közbeszerzési Hatóság „tartalmi hibák miatt” dobta vissza a Lánchíd felújításáról szóló tendert – ezt a kormányközeli Magyar Nemzet írta meg kedden. Karácsony Gergely most az is elárulta, hogy pontosan mi volt a problémájuk.

A főpolgármester a Facebookon tette közzé, hogy a kormányzati hatóság „az igazi versenyt szolgáló” 10 éves referenciaidőszakot soknak tartotta, előírta annak 8 évre való csökkentését. Ennek pedig azért van szerinte jelentősége, mert az elmúlt 8 évben egyetlen hidat sem újítottak fel Budapesten, vagyis a hatóság döntése szerint egyetlen korábbi budapesti hídfelújítás sem számíthat bele a referenciák körébe. – Ez a korlátozás tehát alkalmas lehet arra, hogy szűkítse a közbeszerzésen indulók körét – írta.

A főpolgármester egyúttal bírálta, hogy a kormány februárban megígérte ugyan, de még mindig nem jelent meg a kormányhatározat a Lánchídra szánt állami forrásról. – Lehetnek, akik ebből a két tényből, hogy tudniillik a közbeszerzési hatóság szűkíti a verseny lehetőségét, a kormány pedig fél éve szerencsétlenkedik egy határozat kiadásával, azt a következtetést vonják le, hogy egyeseknek a Lánchíd felújításánál fontosabbak a Lánchíd felújítói. Vagyis hogy melyik cég kapja a megbízást. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a magyar építőipar jó nagy része az elmúlt években a kormánytól nem túl távoli emberek, köztük kötélbarátok és szotyipartnerek kezében összpontosul, ebből máris kijöhet egy jó kis összeesküvés-elmélet – írta. A politikus gyorsan hozzátette, hogy nem hisz vagy inkább nem akar hinni az összeesküvés-elméletekben.

Karácsony Gergely közlése szerint a döntéssel nem értenek egyet, az eredeti kiírást jogilag is megalapozottnak tartják, mégis, a hatályos szabályok és a Lánchíd felújításának sürgető szüksége miatt megteszik, amit a hatóság kér. Ezt a BKK igazgatósága haladéktalanul megteszi, a Lánchíd felújítását tehát ez nem hátráltatja. – Tegyük hozzá: a politikai viszonyok ismeretében az lett volna a nagyobb meglepetés, ha a kormányzati hatóság jóváhagyta volna a kiírást – fűzte hozzá.