ITM: Csaknem 25 ezerrel csökkent az álláskeresők száma

ITM: Csaknem 25 ezerrel csökkent az álláskeresők száma

Sorban állók a budaörsi munkaügyi központnál (Fotó: Grimm Balázs / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira csaknem 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat megy végbe a munkaerőpiacon – közölte az MTI az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárának keddi közleményére hivatkozva.

Bodó Sándor tájékoztatása szerint a „Gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseinek köszönhetően” ezzel már hetedik hete csökken a munka nélkül lévők száma. A foglalkoztatási adatok is bizakodásra adnak okot, hiszen a júniusi mutatók májushoz képest már 58 ezres létszámnövekedést jeleztek. A veszélyhelyzet miatt elsőként és leginkább nehéz helyzetbe jutott ágazatok közül a kereskedelemben, a turizmus-vendéglátásban és a feldolgozóiparban is a többszörösére emelkedett a bejelentett új álláshelyek száma.

Az ITM azt is közölte, hogy az általuk gondozott bértámogatási programok összességében több mint 260 ezer munkahely megőrzését tették lehetővé. A bértámogatások és a további akciótervi lépések (például hitellehetőségek, adó- és járulékkedvezmények, képzések) eddig több mint 1 millió munkavállalón segítettek.

Az ellenzék folyamatosan követeli, hogy ne csak 3 hónapra járjon az álláskeresési támogatás, hanem a vírushelyzet miatt ezt hosszabbítsák meg. A kormány ugyanakkor többször egyértelművé tette, hogy ők nem segélyt akarnak adni, hanem munkát, vagyis nem nyitottak erre az elképzelésre.