Pulzus-felmérés: Az emberek fele már csak kevesebb gyümölcsöt tud vásárolni

Pulzus-felmérés: Az emberek fele már csak kevesebb gyümölcsöt tud vásárolni

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A klímaváltozás, a növekvő munkaerőköltségek és a csökkenő uniós támogatások miatt lassan búcsút mondhatunk az olcsó gyümölcsök korszakának Magyarországon. Ráadásul idén a kedvezőtlen időjárás miatt a hazai gyümölcstermés átlagosan 50-80 százaléka odaveszett. A Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató készített friss felmérést, amely arra keresi a választ, hogy a drágulás miatt mennyire esett vissza a magyarok lelkesedése, hogy gyümölcsöt vásároljanak.

Az ezerfős felmérésből kiderül, a magyarok fele azt mondja, hogy kevesebb gyümölcsöt vásárolt idén, mint a korábbi években, 23 százalék azt állítja, hogy többet, míg a kitöltők negyede nagyjából ugyanannyit vásárolt korábban is, mint most. A magyarok mindössze két százaléka az, aki nem vásárol gyümölcsöt a boltokban.

Érdekesség még, hogy az idősek (a 60 év felettiek) 53 százaléka állítja, csak kevesebb gyümölcsöt tudott vásárolni az előző évekhez képest, és náluk a legmagasabb azok aránya is, akik egyáltalán nem vásárolnak ilyesmit, igaz, az is csak elenyésző 3 százalék. Több gyümölcsöt leginkább a 40-59 közöttiek tudtak vásárolni, de közöttük is pusztán 25 százalék ez az arány. A 18-39 éveseknél a legkisebb azok száma, akik nem vettek a korábbi évekhez hasonló mennyiségű gyümölcsöt: 47 százalékukra igaz ez az állítás. Így a körükben 51 százalékuknak nem kellett lemondani a friss terményekről, esetleg még többet is vásárolhattak belőlük az idén.

A leginkább az alapfokú végzettségűek veszítettek a gyümölcsök drágulásán: 53 százalékuk mondta azt, hogy ő nem tudott annyit venni, mint korábban. A felsőfokú iskolai képesítéssel bírók 29 százaléka pedig állítja, hogy több gyümölcsöt vehetett.

A megyeszékhelyeken élők azok, akik többet tudtak vásárolni a friss terményekből: náluk kicsit több mint a válaszolók egyharmadára igaz ez az állítás. A budapestiek körében vannak a legtöbben (56 százalékuk), akik kevesebbet vettek, de őket követik a községben lakók, akiknek 54 százaléka járt hasonlóan. A városokban az emberek 37 százaléka körülbelül ugyanannyi gyümölcsöt tudott vásárolni most, mint korábban, ami a legmagasabb az ilyen szempontból vizsgált csoportok között. A falubeliek 5 százaléka pedig egyáltalán nem vesz gyümölcsöt a saját bevallása szerint.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.