Human Rights Watch: életeket veszélyeztet a magyar egészségügy állapota

Human Rights Watch: életeket veszélyeztet a magyar egészségügy állapota

Ápolónő egy lélegeztetőgépen lévő beteg mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház járványkórházként működő Semmelweis Tagkórházának intenzív osztályán, az egyik elkülönítőben Miskolcon 2020. április 7-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Súlyos problémákat okozhat, életeket veszélyeztethet a magyar egészségügy állapota – írta jelentésében a Human Rights Watch (HRW). A járvány szempontjából különösen nagy a baj. Nem fertőtlenítik eléggé a kórházakat, gyakran a betegeknek kell bevinniük egészségügyi cikkeket, a koronavírus-gyanús embereket pedig nem megfelelően különítik el a többi betegtől.

Nem meglepő tehát, hogy a járvány első hullámában is a fertőzések jelentős része az idősotthonok mellett a kórházakhoz kötődött. Beszámoltunk róla, minden második magyarországi elhunyt kórházi vírusként kapta el a fertőzést. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a helyzet súlyosságát utóbb igyekezett tagadni: „Szó sincs arról, hogy minden negyedik beteg kórházban fertőződött volna meg koronavírussal, ugyanis nemzetközi előírás szerint minden fertőzést, amelynek tünetei 48 órával a kórházba történt felvétel után jelentkeznek, azt mind kórházi fertőzésnek kell tekinteni.”

A HRW úgy látja, a magyar kormány jó ideje hanyagolta a közegészségügyi rendszert, így nem meglepő, hogy a kórházakat felkészületlenül érte a koronavírus-járvány. Bár hazánkat nem sújtotta olyan erővel eddig a koronavírus, mint másokat, de azonnali reformokra lenne szükség, hogy később se legyen nagyobb baj.

A kormány eddig a kórházi ágyak felszabadításával, illetve a lélegeztetőgép-rendelésekkel próbálkozott, aminek eredményeképp lett rengeteg szabad gép és kihasználatlan kapacitás. Ezek viszont nyilvánvalóan nem segíthetnek csökkenteni a nozokomiális (kórházi eredetű) járványok esélyét.

A Human Rights Watch szerint több magyar kórházban hiányzik a szappan és fertőtlenítő, a helyiségeket nem takarítják elég jól, és rossz a dolgozók és betegek higiéniai ellátmánya. Továbbá nincs elég egyágyas szoba a koronavírus-gyanús fertőzöttek elkülönítésére. – Az embereknek nem lenne szabad attól tartaniuk, hogy kórházba kerülésük esetén még betegebbek lesznek – jelentette ki a HVG.hu cikke szerint a HRW programigazgató-helyettese, Tom Porteous.

Orvosok és egészségügyi szakértők a szervezetnek elmondták: a koronavírus szűrési kapacitása korlátozott, a fertőzésgyanús emberek szűrése nehézkes, és a gyanús eseteket sem tudják megfelelően elkülöníteni a bizonyítottan fertőzöttektől.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.