Újra letartóztatták a „csengeri örökösnőt”, Kósa Lajos egykori ismerősét

Újra letartóztatták a „csengeri örökösnőt”, Kósa Lajos egykori ismerősét

Forrás: Kósa Lajos Facebook oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újra előzetesbe került a Kósa Lajossal összefüggésbe hozott „csengeri örökösnő” – derül ki a 24.hu cikkéből. A Mátészalkai Járásbíróság a letartóztatás okairól későbbre ígért tájékoztatást. P. Máriához hétfőn vonultak ki a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai.

A Nyíregyházi Törvényszék később azt közölte, hogy a nő bűnügyi felügyelete idején (korábbi nevén házi őrizet) újabb ismerősétől csalt ki pénzt, ezért ismét elrendelték a letartóztatását. A korábbiakhoz hasonlóan egy ismerősétől 8 350 000 forintot csalt ki, amit a mai napig nem fizetett vissza – írta a 24.hu a közlemény alapján.

P. Mária 2018-ban menekült Svájcba, a rendőrség viszont nemzetközi elfogatóparanccsal hazahozta őt. Tavaly nyáron engedték ki, ekkor nyomkövetőt adtak rá, és bűnügyi felügyelet alá került csengeri otthonában. A gyanú 368 millió forintos csalásról szól. A nő a vád szerint ekkora összegben kért kölcsön pénzt 2013 és 2018 között, arra hivatkozva, hogy így juthat majd hozzá hatalmas, 1300 milliárd forintos örökségéhez.

Bár az elmúlt években a „csengeri örökösnő” került a középpontba, ügye valójában nem elsősorban miatta volt igazán érdekes. A 2018-as országgyűlési választás előtt még az akkori Magyar Nemzetben írtuk meg: Kósát egy ismeretlen megbízta négymilliárd-háromszázötvenhárommillió eurónyi forint kezelésével. Erről közjegyzői okirat is született. Aztán kiderült, hogy nyolcszázmillió forintos ajándékot kaphatott volna Kósa édesanyja. A nő továbbá egy közös cégben is feltűnt Kósa ügyvédjével és korcsolyaszövetségi helyettesével.

Míg az első cikk azóta is elérhető, érdekes, hogy a Magyar Nemzet online felületéről azóta eltűnt az ajándékozásról beszámoló hír. Az oldal azt írja, azt az Altenrhein Aviation AG kérésére távolította el. A kisrepülőket üzemeltető cég két éve utasított vissza mindenféle kapcsolatot a csengeri nővel és Kósa Lajossal. A 800 millió forintos ajándékozásról szóló közjegyzői okirat ugyanakkor nem is amiatt volt elsősorban érdekes, hogy a nő a cég részvényesének állította be magát. A részben angol nyelvű dokumentumban Kósa édesanyjának banki adatai is szerepeltek.

Bár Kósa rögtön tagadni próbált, de nem tudott hitelt érdemlő bizonyítékot felhozni amellett, hogy nem egyeztetett a nővel a hatalmas összegek megmozgatásáról. A volt miniszter azzal érvelt, hogy átverték, de ettől még a megállapodás és az ajándékozás nem vált volna rögtön törvényessé és elfogadhatóvá.

A „csengeri örökösnő” azt állította, ő nem vert át senkit, és valóban létezik a mesés örökség. Ezt viszont nem tudta bizonyítani. Mária férje, Sz. Gábor pár héttel a botrány kirobbanása előtt, egy házkutatás után öngyilkos lett. A hírek akkor arról szóltak, hogy a férfi halála előtt juttatta el a közjegyzői dokumentumot harmadik személyhez. Tavaly áprilisban az „örökösnő” fia szintén öngyilkos lett. A Csengeri Rendőrőrs szerint idegenkezűségre utaló körülmény nem merült fel.

A Magyar Narancs idén írta meg, hogy a nő ismét férjhez ment. A kétezres évek nagyvállalkozója, Pólus Péter vette el őt, aki egyébként a későbbi P. Mária ellen indított ügy egyik tanúja volt. Kétszer ki is hallgatták, de miután már házastársak voltak, megtagadhatta a vallomást. A házasságra hivatkozva P. Mária kérte, hogy tegyék át bűnügyi felügyeletét Budapestre, miután a férfi ott él.