Még mindig szenved a magyar ipar

Még mindig szenved a magyar ipar

Dolgozó a koronavírus ellen védő műanyag lapot helyez egy autó csomagtere és utastere közé, mielőtt berakja a pótkereket az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyárának járműszerelő részlegében 2020. április 27-én (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Júniusban az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ennek magyarázata, hogy a koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása még ebben az időszakban is érezhető volt – közölte első becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 12,2 százalékkal csökkent.

A termelés az év első hat hónapjában 12,8 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában. 

A feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés volumene. Jelentős visszaesés volt a legnagyobb súlyú járműgyártásban, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kismértékben emelkedett.

Májusban az ipari termelés volumene még 30,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a mélypont áprilisban volt, amikor 36,9 százalékos volt a visszaesés mértéke.

A szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazított ipari kibocsátás júniusban az előző hónaphoz viszonyítva 17,1 százalékkal nőtt.