Ugyanabban a stadionban rendeznék, ahol a focimeccset, a koncertet mégsem ajánlja a kormány

Ugyanabban a stadionban rendeznék, ahol a focimeccset, a koncertet mégsem ajánlja a kormány

Láng Zsolt és Gulyás Gergely Lyonban (Fotó: Gulyás Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Unalomig ismételt különbségtétel, hogy amíg a koncerteken legfeljebb 500 fő vehet részt, a sporteseményekre korlátlanul érkezhet a közönség. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter először azzal magyarázta mindezt, hogy a stadionokban az emberek nem fogyasztanak alkoholt, a zenei rendezvényeken azonban igen, így nem tudják betartani a járványügyi szabályokat. Kijelentését darabokra szedte az élőzenei szektor, és a tiltásban érdekelt közönség, sok egyéb mellett rámutatva, hogy a sportesemények közönsége ugyanúgy hozzájut alkoholhoz, számos koncerten ellenben ültetve vesznek részt a vendégek, és egyáltalán nem szükségszerű, hogy mindezt bódult állapotban tegyék.

Hiába azonban a komolyan nehezen vehető miniszteri indoklás, az ügyben semmilyen változás nem történt: amíg a koncertekre vonatkozó tiltás augusztus 15-e után is fennmaradt, a korlátozás továbbra sem érvényes a sporteseményekre. A kormány álláspontja szintén változatlan, egyedül a magyarázatok futnak egyre abszurdabb ellentmondásokba.

Mint ismert, a kormány két támogatási programmal mentené meg a járvány miatt kilátástalan helyzetbe került élőzenei szektort. 5,3 milliárdot adnak úgynevezett raktárkoncertekre, és 2,12 milliárdot a fesztiváloknak és koncerthelyszíneknek. Előbbi esetében megfelelő méretű raktárépületekben rögzítenék egyes zenekarok koncertjeit, a felvételek pedig az Antenna Hungária közvetítésével jutnának el a közönséghez. Legalább 150 ilyen előadást rögzítenének. Utóbbi keretében pedig a klubok számára tennék lehetővé koncertek megrendezését, mérettől függően 10, illetve 30 millió forintos támogatással.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a csütörtöki Kormányinfón elárulta, a raktárkoncerteken járványügyi szempontok miatt nem vehetnek részt nézők – 500 főig sem. Ami azért különösen izgalmas, mert a másik támogatási program éppen a koncertek megrendezésére ösztönzi a pályázatban részt vevő klubokat, szórakozóhelyeket. Vagyis ami az egyik oldalról nem biztonságos a vírus miatt, azt a másik oldalon több mint kétmilliárd forinttal tolják meg. A kormányszóvivő ugyanakkor hozzátette, hogy ha a járványhelyzet nem teszi lehetővé, a támogatást nyert helyszíneknek el kell halasztaniuk az eseményt.

Nem tisztult a kép a sportesemények tekintetében sem. Néhány héten belül elindulnak a zárt helyszíneken rendezett csapatsportok bajnokságai (kézilabda, kosárlabda, jégkorong), és mivel a tiltás ezekre sem vonatkozik, nem csupán a nyitott stadionokban, de a csarnokokban is (a befogadóképesség határáig) korlátlan számú néző tekintheti meg az összecsapásokat. Gulyás Gergely ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy az eddigi tapasztalatok bizonyítják, a járvány nem lódult meg a sportesemények miatt. Ebben igaza van, elsősorban azért, mert a vírus magyarországi felbukkanása óta zárt térben nem zajlanak sportesemények. Hivatkozott a miniszter az ülőhelyekre is, amelyek szerinte névre szóló jegyet feltételeznek, ám ez nincs így, sok csarnokban a vásárláshoz egyáltalán nincs szükség a személyazonosság igazolására.

A legizgalmasabb részlet azonban ismét a zenei és sportesemények összevetésében található. A debreceni Campus fesztivál terve szerint a város idén a másodosztályba visszazuhant csapatának otthonában, a Nagyerdei Stadionban tartanának ültetett koncertet. Ez tehát semmiben sem különbözne egy labdarúgó mérkőzéstől, ugyanazon a helyszínen sőt, ugyanazokon a székeken ülne a közönség, mint egy meccsen. Gulyás Gergely ennek ellenére úgy fogalmazott, hogy bár a jogszabály lehetővé teszi, a jelenlegi járványhelyzetben a kormány mégsem javasolja az ilyen jellegű zenei események megtartását. Mindezt úgy, hogy a Nagyerdei Stadionban a másodosztály első két fordulójában összesen több mint 11 ezer ember követte a meccseket. Ezzel téve egyértelművé, hogy valós érve nincs a kormánynak a megkülönböztetésre.

Hacsak az nem, hogy a sport, és különösen a labdarúgás nélkül nem elképzelhető az ország, így annak zavartalan működését minden körülmények között biztosítani kell.