Orbán Viktor: Úgy kell tekinteni, hogy minden illegális migráns egészségügyi fenyegetést jelent

Orbán Viktor: Úgy kell tekinteni, hogy minden illegális migráns egészségügyi fenyegetést jelent

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. december 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az operatív törzs folyamatosan dolgozik, lassan látni fogjuk azt a speciális egységet is, amit olyankor vetnek be, ha valahol feltűnik egy „szuperfertőző” – erről beszélt szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor a Pápán kialakult járványgóc kapcsán. Ennek részeként a kontaktkutatás mellett elkülönítést is alkalmazni fognak, ha földrajzilag körül tudják határolni az adott területet. Tudományos fantasztikus filmekre emlékeztető ruhája is van ennek a speciális egységnek, hamarosan be is fogják őket mutatni.

A miniszterelnök a Kossuth rádióban arra kért mindenkit, hogy a szabályokat tartsák be: viseljenek maszkot ott, ahol kell és tartsák a távolságot. – Egy ország védekezésének minőségét nem a kormány tevékenysége határozza meg, hanem az ország intelligenciaszintje – mondta. A gócpontok úgy alakulnak ki, hogyha valaki, aki köhög vagy lázas, mégis emberek közé megy. A kormány amit tud, azt megteszi, erre példaként említette, hogy habár a szabályok lehetőséget adnának rá, mégsem tartják meg a tűzijátékot.

A kormányfő beszélt arról is, hogy aki külföldre készülne, annak tudnia kell, hogy Szlovákia, Szlovénia, Ausztria és Horvátország biztonságos, ezt a négy országot válasszák az emberek a szomszédaink közül, ha lehet.

A vírus elleni vakcina is szóba került az interjúban, Orbán Viktor itt arra hívta fel a figyelmet, hogy verseny van a kifejlesztésért: ez egyrészt jó, másrészt viszont ha az egyik elkészül, akkor mások vitatni fogják. Amint az első vakcina megjelenik, nagyon szakszerű véleményt kell adniuk a magyar szakembereknek, de addig még hónapokat kell várni. A kormány csaknem 5 millió vakcinát rendelt eddig, tehát ha lesz vakcina, akkor nálunk is.

Orbán Viktor beszélt a migráció és a koronavírus összefüggéséről is. Azt mondta, hogy óvatosnak kell lenni, mert vannak az emberi jogi harcosok – akiket ő libernyákoknak nevez és rendszeresen elrugaszkodnak a valóságtól –, viszont abban igazuk van, hogy minden megszólalásnál vigyázni kell az emberek méltóságára. – Ha összekötjük a migrációt és a vírusfertőzést, akkor olyan képzetet is kialakíthatunk, mintha minden migráns egy biológiai bomba lenne – mondta. Ám ez nem így van, hiszen nem minden migráns ilyen, csak néhány, a baj az, hogy nem tudjuk, kik ezek. – Ezért viszont úgy kell tekinteni minden illegálisan belépő migránsra, mint potenciális fertőzőre – fogalmazott.

A nemzeti konzultációról is beszélt a miniszterelnök, amelynek meghosszabbították az eredetileg augusztus 15-ig meghatározott visszaküldési határidejét augusztus 31-ig.

Orbán Viktor elmondta, minden reggelt a számokkal kezd, a legfontosabb pedig, hogy meghalt-e valaki. A második, amit megnéz, az a fertőzések száma, mennyire emelkedett és kialakult-e gócpont. A harmadik szám pedig, hogy mennyi a munkanélküli. Utóbbi kapcsán a valós képet az mutatja meg a miniszterelnök elmondása szerint, hogy éppen mennyien dolgoznak. Az látszik, hogy a járvány előtti és a mostani adatokat összevetve 30-35 ezres hiányt lát, de jó esély van arra, hogy még az ősszel ez a különbség el fog tűnni. Vagyis azt mondhatják majd, hogy annyian dolgoznak, mint a vírus megjelenése előtt.