Az idei nyáron most mérték a legmelegebbet

Az idei nyáron most mérték a legmelegebbet

Egy fiú játszik a hőségben a fővárosi Szabadság téri szökőkútnál 2019. augusztus 12-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Budakalászon mérték az idei nyáron eddig a legmelegebbet, a Pesti megyei városban kerekítve 37 fok volt – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook oldalán.

Mint írták, a szombati maximumok országszerte 34-35 fok körül alakultak a legmelegebb helyeken, ez a várakozásoknak megfelelt. Budakalász volt a kivétel. A műszer elvileg pontos, és szabályosan telepített, a kiemelkedő érték oka inkább az állomás elhelyezkedésében keresendő: gyenge déli-délkeleti áramlás esetén a főváros keltette hősziget kissé északabbra helyeződik át, és nem a budapesti belvárosban okoz pozitív eltérést a hőmérsékletben. A hősziget-effektus így a budakalászi mérőpont környékén eredményezett 1-2 fokos hőtöbbletet (részben hasonló okokból magas az újpesti maximum is) – írták.

Mindenesetre a Budakalászon mért adatnak azért lehet az átlagosnál nagyobb jelentősége, mert könnyen előfordulhat, hogy az idei nyáron ez lesz végül a legmagasabb hőmérséklet, amit a műszerek regisztráltak.

Címkék: nyár, hőség, Kánikula