Elszálltak az árak – A nyugdíjasoknak fáj igazán

Elszálltak az árak – A nyugdíjasoknak fáj igazán

A nyugdíjasok csak korlátozott időszakban vásárolhatnak (Fotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meglepetést okozott az infláció, ugyanis 3,8 százalékra emelkedett júliusban, szemben a júniusi 2,9 százalékkal. Havi szinten pedig 1,1 százalékkal nőttek az árak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adatai szerint.

– A legfrissebb adatok meglepetést jelentenek, ugyanis jóval visszafogottabb drágulást várt a piac. A mostani számokból látható, hogy idén hullámvasúton utazik az infláció. Januárban a magasban volt, akkor 4,7 százalékot tett ki, majd fokozatosan lassult, májusban 2,2 százaléknál járt. Majd újra felgyorsult – értékelte az adatokat Németh Dávid, a K&H vezető elemzője.

Arra számítani lehetett, hogy az élelmiszereknél jelentős drágulás megy végbe, egyes gyümölcsöket már szinte „aranyáron” mérnek. Az viszont meglepő, hogy a ruházkodási cikkek és a tartós fogyasztási termékek drágulása is meghaladta a tavalyi szintet. A szolgáltatások inflációja is felgyorsult, igaz, erre egyszerűbb a magyarázat: megszűnt az ingyenes parkolás, és nőtt az üdülési szolgáltatások valamint a sport- és múzeumi belépők ára. 

Az inflációs adatokra reagálva Korózs Lajos,az MSZP képviselője keddi online sajtótájékoztatóján kiemelte: az átlagos infláció majdnem kétszeresével, 7,8 százalékkal nőtt az élelmiszerek ára, ezen belül a sertéshús 11,5 százalékkal, a marhahús 7,3 százalékkal, a baromfihús pedig 3 százalékkal drágult, míg a liszt ára 7,3, a kenyéré 7,6, a tejtermékeké 7,5 százalékkal emelkedett. Hozzátette: a tojás csaknem 9 százalékkal, a cukor 14,5 százalékkal, a friss gyümölcs 44,9 százalékkal drágult, az üzemi étkezés ára pedig mintegy 10 százalékos emelkedést mutat.

A gyorsuló infláció leginkább az alacsony jövedelműeket, és a nyugdíjasokat sújtja. Ráadásul a nyugdíjasok fogyasztói kosara szerint számolt infláció 4,3 százalék volt az előző hónapban tavaly júliushoz képest. Júniusban még „csak” 3,6 százalékot mért a KSH az idősek körében, vagyis egyértelműen romlott a nyugdíjak reálértéke, ami azt jelenti, hogy kevesebb terméket tudnak megvásárolni a boltban. 

Az Mfor.hu számításai szerint az első hét hónap átlagában 3,94 százalékos volt a nyugdíjas infláció. Mivel az év elején 2,8 százalékkal emelték a nyugdíjakat, elég jól látható, hogy a nyugdíjasok az egyik nagy vesztesei az idei folyamatoknak. A portál egyúttal megjegyzi, biztosra vehető, hogy november táján kompenzációban részesülnek a nyugdíjasok az államtól. Amennyiben adott évben a nyugdíjas infláció meghaladja a teljes társadalomra vetített fogyasztói árindexet, akkor az előbbi első nyolc havi mutatója alapján kell kiegészíteni a nyugdíjakat az év végén (novemberben). Az eddigiek alapján éves szinten mintegy 20 ezer forint érkezhet az év végén a nyugdíjasok számláira.

Ezzel kapcsolatban az MSZP jelezte: mint korábban javasolta, azt kéri, hogy a kormány vezesse vissza svájci indexálást, amely 6,8 százalékos nyugdíjemelést eredményezett volna év elején. Emellett emelje meg a kormány a 100 ezer forint alatti nyugdíjakat, és fizessen egyszeri támogatást a nyugdíjasoknak a koronavírus-járvány miatt.